De Tweede Kamer heeft de geamendeerde Spreidingswet aangenomen. Daarmee komt eindelijk schot in het proces om te komen tot de noodzakelijke eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers onder gemeenten. De VNG hoopt dan ook dat de Eerste Kamer de wet snel in behandeling neemt.

Amendement noodzakelijk voor uitvoerbaarheid

Deze geamendeerde Spreidingswet kan zorgen voor: 

•    een eerlijke verdeling van het aantal asielopvangplekken over gemeenten
•    meer solidariteit onder gemeenten
•    gemeenten die meer doen dan hun opgave, daarvoor niet voor worden gestraft

Meer ruimte en tijd voor organiseren opvang

Op voordracht van het CDA is de Spreidingswet aangepast op de verdeelsystematiek en de verlenging van de aanmeldtijd voor gemeenten. Daarmee is de VNG ervan overtuigd dat de wet beter uitvoerbaar en uitlegbaar is voor gemeenten dan de oorspronkelijke Spreidingswet.

In het huidige voorstel blijft het tweefase verdelingssysteem overeind, maar de verdeling van opvangplaatsen voor provincies en gemeenten is wel in één keer duidelijk. Daarbij krijgen gemeenten aan de Provinciale Regietafel (PRT) meer ruimte en tijd om zelf opvangfaciliteiten te organiseren o.a. doordat de vrijwillige fase verlengd is naar 1 november en de opgave al aan de voorkant duidelijk is. Pas als dan blijkt dat er onvoldoende plekken zijn, kan de minister interbestuurlijk toezicht toepassen.

Vervolgtraject

De VNG hoopt op een snelle behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. De VNG gaat er vanuit dat op basis van het kamerbesluit de onderliggende regelgeving wordt aangepast en snel in consultatie gaat.

Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen ('Spreidingswet')