Vandaag overhandigden VNG, IPO en COA, in het bijzijn van diverse burgemeesters en commissarissen van de koning, een petitie aan de Eerste Kamer. Daarin roepen ze de Eerste Kamerleden op om voor de Spreidingswet te stemmen. 

Petitie VNG, IPO en COA: neem de Spreidingswet aan (pdf, 197 kB)

Wet biedt perspectief, rust en zekerheid

Namens de VNG, IPO en COA lichtte burgemeester Gebben van de gemeente Dronten toe waarom de bestuurders voor de wet zijn. 'We zijn hier gekomen voor perspectief, rust en zekerheid voor gemeenten en asielzoekers, nu en in de toekomst. Dat is wat deze wet ons biedt'. De gezamenlijke petitie werd namens de Eerste Kamerleden in ontvangst genomen door de heer van Hattem, voorzitter van de commissie voor Immigratie en Asiel.

Het is volgens de partijen hard nodig om uit de huidige opvangcrisis te komen. De wet regelt een evenredige verdeling over het land en daarmee voor een stabiele asielopvang. 

Stemming Eerste Kamer

Het Eerste Kamer-besluit staat gepland op dinsdag 23 januari. De VVD-fractie heeft inmiddels laten weten voor de Spreidingswet te willen stemmen waardoor er een meerderheid voor deze wet zou zijn.