Op 29 januari overlegt de Tweede Kamer over Jeugd en aanverwante zaken van de begrotingen VWS en J&V voor het jaar 2024. De VNG geeft namens gemeenten onze belangrijkste punten mee voor het debat. We roepen de Kamer onder andere op om door te pakken met de Hervormingsagenda Jeugd.

Pak door met de Hervormingsagenda Jeugd

De Hervormingsagenda Jeugd sluit aan bij de noodzakelijke integrale aanpak om de bestaanszekerheid van gezinnen te vergroten en bevordert gelijke kansen voor kinderen. Maar de aanpak staat onder druk door de grote financiële onzekerheid vanaf 2026. Samengevat vragen wij aandacht voor de volgende 3 punten:

  1. Ga voortvarend aan de slag met de Hervormingsagenda om te werken aan een integrale aanpak op alle levensdomeinen van jongeren.
  2. Schrap de bezuiniging van € 511 miljoen.
  3. Kleinschaligheid in de residentiële jeugdhulp is nodig.

Wetsvoorstel Wet verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg

De Raad van State maakt een aantal opmerkingen over de financiële en interbestuurlijke consequenties van het wetsvoorstel Wet verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg. We verwachten dat de in de Hervormingsagenda Jeugd gemaakte afspraken over een nieuw financieringsstelsel hieraan tegemoet gaan komen. 

Daarnaast onderstrepen we de noodzaak dat het kabinet komt tot een afbakening van de Jeugdwet. Een centralisatie van (een deel) van de specialistische jeugdhulp lijkt ons echter niet verstandig. Dit zorgt voor veel aandacht en tijd voor systeemwijzigingen, terwijl de huidige knelpunten in de praktijk al onze aandacht vragen. Bovendien zorgt een scheiding tussen specialistische jeugdhulp en lichte jeugdhulp tot een extra knip in het systeem.

Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming

De proeftuinen uit het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming blijken succesvol. Gezinnen en kinderen worden beter en sneller geholpen en kinderbeschermingsmaatregelen worden voorkomen. We willen zo snel mogelijk meer kinderen en gezinnen waar de veiligheid in het geding is op deze manier kunnen helpen. De tijd is nu rijp om tot politiek-bestuurlijke keuzes te komen zodat deze werkwijze breed wordt toegepast. Dit vraagt om nieuwe wetgeving en transitiemiddelen. Alleen zo kunnen we gezinnen in onveilige situaties de hulp bieden die ze nodig hebben.

Meer informatie

VNG-inbreng WGO jeugdzorg (pdf, 182kB)