De vaste Kamercommissie voor VWS debatteert morgen over het Integraal Zorgakkoord (IZA). Gemeenten leveren een belangrijke bijdrage aan het slagen van het IZA. Voor de VNG reden om de Kamerleden een aantal vragen en aandachtspunten mee te geven. 

Inbreng op Kamerdebat met 4 aandachtspunten

We brengen in onze inbreng op het Kamerdebat (pdf, 210 kB) naar voren dat: 

  • de randvoorwaarden op wetgeving en financiën op orde moeten zijn 
  • het stelsel samenwerking mogelijk moet maken
  • inzicht in de effecten van maatregelen nodig is 
  • gezondheidsachterstanden ook het gevolg zijn van achterstanden op andere terreinen 

Randvoorwaarden op wetgeving én financiën op orde

Vanaf de start van het IZA heeft de VNG aandacht gevraagd voor de noodzakelijke randvoorwaarden voor gemeenten: die zijn cruciaal zijn voor de beoogde transformatie. Maar hier zien wij nog weinig voortgang op. Sterker nog, dit demissionair kabinet heeft in het realiseren van het juiste instrumentarium voor gemeenten geen enkele voortgang geboekt. Ons verzoek aan de Kamer is om de bewindspersonen te vragen hoe zij richting het volgende kabinet ervoor gaan zorgen dat de randvoorwaarden voor gemeenten op orde zijn.

Een stelsel dat samenwerking mogelijk maakt

Zonder samenwerking tussen organisaties en professionals uit verschillende domeinen en sectoren is een beweging naar gezondheid niet mogelijk. Gemeenten en ook zorgpartijen vragen daar al jarenlang aandacht voor, toch blijven de regels in het stelsel deze samenwerking bemoeilijken. We verzoeken de Kamer de bewindspersonen te vragen om concrete voorstellen te laten voorbereiden om domeinoverstijgende samenwerking structureel en breed mogelijk te maken, waarbij verder wordt gekeken dan de wettelijke kaders van het huidige stelsel.

Inzicht in effecten

De opgave in het IZA is groot. Om te kunnen zien of de maatregelen ook daadwerkelijk de effecten opleveren die zijn beoogd is inzicht nodig in verschuivingen. Niet alleen binnen het zorgdomein, maar ook verschuivingen naar het gemeentelijk domein. Zodat we kunnen volgen of het reëel is wat we doen. De Kamer verzoeken we de bewindspersonen de vraag voor te leggen hoe zij gaan zorgen voor de juiste informatie uit de verschillende domeinen om dit inzicht te verschaffen.

Aandacht voor 'health in all policies'

Het verkleinen van gezondheidsverschillen/-achterstanden verloopt óók via het verkleinen van verschillen in bijvoorbeeld inkomen, onderwijs of sociaal-economische status. Ook de inrichting van de leefomgeving, de luchtkwaliteit en het klimaat zijn van invloed op de gezondheid van mensen. De oplossing ligt dus in de samenhang tussen diverse beleidsterreinen en in principiële keuzes van de regering. Ons verzoek aan de Kamerleden: vraag welke plannen en adviezen de bewindspersonen mee gaan geven aan het volgende kabinet ten aanzien van deze keuzes.