In aanloop naar het commissiedebat van de Kamer op donderdag 11 april geeft de VNG een aantal aandachtspunten mee over de toegankelijkheid en kwaliteit van kinderopvang, kansengelijkheid en de Sociaal Medische Indicatie. 

Lees de VNG-inbreng voor het commissiedebat kinderopvang

Maak kinderopvang toegankelijk voor álle kinderen

De VNG pleit voor toegankelijke kinderopvang voor álle kinderen omdat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen en ouders in staat stelt te participeren. We vinden het verstandig om niet te wachten tot de formatie is afgerond en in ieder geval werk te maken van het beperken van de terugvorderingen en in te zetten op de vormgeving van directe financiering.

Bestaanszekerheid en kansengelijkheid gaan hand in hand

Om de kansengelijkheid te vergroten pleit de VNG ervoor om de arbeidseis bij de financiering van de kinderopvang te laten vervallen. Het laten vervallen van de arbeidseis zorgt voor het versimpelen van het systeem. Niet alleen de controle op de arbeidseis vervalt, ook de uitvoering van gemeentelijke regelingen kan worden vereenvoudigd. 

Meer financiële ruimte nodig voor de Sociaal Medische Indicatie

Zolang er nog geen algemene toegang voor álle kinderen is, zijn aparte gemeentelijke regelingen nodig voor kinderopvang voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, zoals de Sociaal Medische Indicatie (SMI). We vragen om naar financiële ruimte te zoeken voor verdubbeling van de gemeentelijke SMI-regelingen.

Kwaliteit kinderopvang: kijk naar de meerwaarde van een decentrale belegging van taken

In het door de minister toegezonden jaarlijkse onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs stelt de minister dat er (onwenselijke) verschillen zijn in hoe gemeenten toezicht en handhaving toepassen (Kamerbrief 31322 nr. 518). De VNG ziet in veel van deze verschillen juist een goede werking van lokaal maatwerk. Een meerwaarde van de huidige decentrale belegging van taken is dat GGD’en en gemeenten kunnen overleggen en inhoudelijke beslissingen kunnen nemen die passen binnen de lokale prioriteiten. Momenteel voert adviesbureau AEF in opdracht van het rijk een onderzoek uit naar de wenselijke en onwenselijke verschillen.

Meer informatie

De waarde van het sociaal domein: een vernieuwde propositie van gemeenten aan het nieuwe kabinet (pdf, 955 kB)