Hoe registreren we arbeidsmigranten? Met welke juridische aspecten rond ruimtelijke ontwikkelingen moeten we rekening houden? Welke rol speelt handhaving? En hoe leggen we de lijn naar het sociaal domein? Gemeenten spelen de komende jaren een cruciale rol in het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten.

De VNG gaat u hierbij ondersteunen met een nieuw en divers ondersteuningsprogramma. Waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende uitdagingen per gemeente.

Samenhang noodzakelijk

De verschillende vragen laten al zien dat een samenhangende aanpak noodzakelijk is. Bij voorkeur ook regionaal. De uitvoering van z’n aanpak op financieel, organisatorisch en politiek-bestuurlijk gebied vraagt om een heldere en gedragen visie. De ministeries van BZK en SZW gaven de VNG de opdracht voor de opzet en uitvoering van een ondersteuningsprogramma om gemeenten te helpen hun aanpak vorm te geven.  

Maatwerk

In algemene zin bestaat de ondersteuning uit advisering, kennisdeling, het openstellen van het VNG-netwerk en het formeren van werk- en intervisiegroepen van gemeenten rond specifieke thema’s. Daarnaast krijgt elke regio (zuid, west, midden en noordoost) een vast aanspreekpunt. Het ondersteuningsteam neemt met elke gemeente contact op om te bespreken welke ondersteuning precies nodig is. In het eerste kwartaal van 2022 krijgt u meer informatie over het ondersteuningsprogramma. 

Meer informatie

•    Arbeidsmigranten
•    Heeft u nu al vragen, dan kunt u contact opnemen met projectmanager Thomas Zwiers