De VNG en Aedes roepen gemeenten en woningcorporaties op om in de komende periode versneld een aantal statushouders aan huisvesting te helpen. We willen daarmee helpen te voorkomen dat er opnieuw ernstige problemen ontstaan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Oproep volgt op noodkreet COA
De oproep van de VNG en Aedes volgt op een noodkreet van het COA. Die vreest dat het aanmeldcentrum in Ter Apel binnenkort de situatie niet aan kan omdat de doorstroom naar opvanglocaties en definitieve huisvesting stokt. Het COA deed daarom een oproep aan gemeenten om tijdelijke noodlocaties langer open te houden en om vaart te maken met het plaatsen van statushouders.
Bekijk mogelijkheden afhankelijk van de lokale situatie
De VNG en Aedes vragen concreet aan hun leden om in gemeenten met een gemiddelde grootte de komende periode 4 statushouders versneld te huisvesten. Dat gaat om gemiddeld 2 woningen per gemeente. Deze statushouders vallen onder de wettelijke taakstelling van gemeenten en wachten in opvang om uit te stromen naar een woning. Het aantal is inmiddels opgelopen tot 19.000. Gemeenten en corporaties wordt gevraagd afhankelijk van de lokale situatie mogelijkheden te bekijken, per gemeente kunnen verschillende oplossingen gekozen worden.
Acute problemen in opvang voorkomen
De oproep moet op korte termijn leiden tot een uitstroom van statushouders uit de AZC’s. De leeggekomen plekken kunnen dan worden opgevuld met asielzoekers uit Ter Apel. Dit biedt een aanzienlijke verlichting voor de opvanglocaties, waarvan een aantal begin volgend jaar sluit. Zo moeten acute problemen in de opvang worden voorkomen. De VNG en Aedes realiseren zich dat daarmee het probleem op langere termijn niet opgelost is en blijven in overleg over vervolgstappen.
Ook kostbare vormen van noodopvang voorkomen
Een ander effect zal zijn dat kostbare vormen van noodopvang worden voorkomen. 'Het is essentieel dat een goede verdeling van statushouders over gemeenten blijft bestaan', aldus VNG-voorzitter Sharon Dijksma. 'Gemeenten kunnen daarmee COA-locaties ontlasten. We zien dat de problemen in de opvang snel toenemen en we kunnen ons niet veroorloven dat opnieuw asielzoekers op straat terecht komen.'
Noodmaatregel voor acuut probleem
Aedes-voorzitter Martin van Rijn ziet de oproep als een noodmaatregel voor een acuut probleem: 'De woningnood is hoog en de enige manier waarop we die echt te lijf kunnen is door zo snel mogelijk bij te bouwen. Dat doen we voor iedereen die op een huis zit te wachten en daarover maakten we op de Woontop afspraken. Dat kost tijd. Goede huisvesting helpt mensen het meest, dus we moeten er zo snel mogelijk vanaf dat we miljarden in opvangvoorzieningen steken. Dat geld kunnen we veel beter gebruiken voor huizen en flexwoningen, waarin alle mensen die urgent een woning nodig hebben, terecht kunnen.'
Oproep via VNG-ledenbrief
De oproep van de VNG en Aedes is te lezen in een vandaag verzonden VNG-ledenbrief (pdf, 98 kB) waarin gemeenten worden geïnformeerd over de stand van zaken op het gebied van asielopvang, huisvesting van statushouders, de opvang van Oekraïners en integratie. We blikken in de brief ook terug op de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) van 18 december.