De VNG hijst op vrijdag 23 september samen met zo veel mogelijk gemeenten de Global Goals-vlag. Daarmee laten we zien dat we via de 17 Global Goals streven naar een meer inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving in 2030. Doe ook mee en meld uw gemeente aan.

Wat houdt de Vlaggendag in?

Op 25 september is het precies 7 jaar geleden dat de wereld de Global Goals (ook SDG’s genoemd) omarmde. Om de realisatie van deze doelen op lokaal, nationaal en internationaal niveau zichtbaar te maken is de Vlaggendag in het leven geroepen. Daarom wordt ieder jaar eind september door het hele land de vlag gehesen. 

In samenwerking met SDG Nederland, Global Compact Netwerk Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zullen naast gemeenten ook bedrijven, hogescholen, burgerorganisaties, ambassades en ministeries de vlag hijsen. 

Extra aandacht met een lokale actie

Doe mee en hijs op 23 september ook aan uw gemeentehuis de Global Goals-vlag, en combineer dit met een lokale actie. Communiceer dit via sociale media, tag het twitteraccount van Gemeenten4GlobalGoals en maak er een feestelijk moment van door inwoners, organisaties en de pers te betrekken bij het moment.

Maak uw actie zichtbaar met de AWorld app

Dit jaar maken we gebruik van de gratis applicatie AWorld, de officiële app van de ActNow campagne van de Verenigde naties. Deelnemende gemeenten worden aangemoedigd een evenement of actie te organiseren ter bewustwording van de 17 doelen om zo de gezamenlijke impact van deze acties zichtbaar te maken. 

Zo neemt u deel

  • Registreer uw deelname aan de Vlaggendag voor 16 september 2022. Een uitnodiging met registratieformulier wordt deze maand verzonden naar alle Global Goals-gemeenten.
  • Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wij verwachten alleen uw registratie.
  • Hoe meer gemeenten meedoen, hoe zichtbaarder onze gemeenschappelijke actie. Laat ons via uw registratie weten hoe u van plan bent om mee te doen.

Nog geen Global Goals-gemeente?

De Global Goals Vlaggendag is hét moment om uw gemeente te laten aansluiten bij het Gemeenten4GlobalGoals netwerk. De VNG ondersteunt gemeenten door onder andere kennisuitwisseling en adviesgesprekken, het delen van handreikingen en het organiseren van evenementen. De VNG biedt alle nieuwe deelnemende gemeenten een gratis Global Goals vlag aan.

Meer informatie

Betrek uw lokale netwerk bij deze actie. Zij kunnen terecht voor instructies op de website van SDG Nederland.