Deze week was een delegatie van de VNG in Kyiv. Vice-voorzitter Sharon Dijksma tekende namens VNG International een overeenkomst met de vereniging van Oekraïense gemeenten, de gemeente en regio Kherson in het kader van het wederopbouwproject dat VNG International daar uitvoert.

Dijksma nam in Kyiv deel aan een congres voor steden en gemeenten, georganiseerd door het bureau van president Zelensky in samenwerking met het congres van lokale en regionale overheden van de Raad van Europa. 

Ambtelijk apparaat Kherson verzwakt

Kherson is deels door de Oekraïense overheid heroverd op de Russen en ligt erg dicht bij de frontlinie. Dagelijks worden nog raketten afgevuurd op gemeenten in de regio. Het landbouwgebied in de regio ligt vol met mijnen, waardoor het bewerken van de grond, een belangrijke inkomstenbron, momenteel niet mogelijk is. Veel inwoners zijn gevlucht, het ambtelijke apparaat van de gemeenten is daardoor ook drastisch verzwakt.

Lokale herstelplannen

Het wederopbouwproject van VNG International steunt gemeenten bij het opstellen van lokale herstelplannen, waarin de prioriteiten voor wederopbouw worden vastgesteld. Dit is een proces waarbij ook de inwoners worden betrokken. Een deel van de prioriteiten wordt binnen het project verder ondersteund. 

Trainingen projectmanagement 

Voor de grote herstelwerken helpt VNG International de gemeenten om projectvoorstellen op te stellen en door trainingen in projectmanagement te geven. In Kyiv werd daarvoor deze week parallel aan de internationale conferentie een training georganiseerd voor de partnergemeenten in het project. 

Betrokkenheid Nederlandse gemeenten 

We voeren het wederopbouwproject uit via ons partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken en met bijdragen van Nederlandse gemeenten. We maken in het project ook gebruik van de expertise van Nederlandse gemeenten, die over verschillende onderwerpen hun kennis beschikbaar stellen aan Oekraïense gemeenten.

Meer informatie

Voor meer informatie over onze activiteiten in Oekraïne kunt u contact opnemen met Floor Steenkamp: Floor.steenkamp@vng.nl

Zie ook

'Nederlandse gemeenten gaan vier Oekraïense gemeenten helpen bij wederopbouw' (Volkskrant, 20 april 2023)