De Nederlandse gemeenten participeren steeds vaker in uiteenlopende regionale samenwerkingsverbanden. Die samenwerking biedt allerlei voordelen, maar roept ook vragen op. Daarom start de VNG in september een dialoog met en tussen de leden om te komen tot een gezamenlijke visie op dit onderwerp.

1200 samenwerkingsverbanden 

Regionale samenwerking is niet meer weg te denken uit het gemeentelijk landschap. Ons land telt anno 2024 zo’n 1200 samenwerkingsverbanden waarin gemeenten participeren. Inhoudelijk gaat het om een breed palet van taken: van het innen van gemeentelijke belastingen en het ophalen van afval tot de inkoop van jeugdzorg en de aanpak van rampen en crises.

Voordelen maar ook vragen

Regionale samenwerking biedt gemeenten voordelen als efficiency en schaalgrootte, bundeling van expertise en het uitbesteden van niet-kerntaken maar roept ook vragen op. Wat betekent samenwerking tussen gemeenten voor de positie van een individuele gemeenteraad en daarmee voor de democratische legitimiteit? Ontwikkelen de regio’s zich op deze manier tot een extra bestuurslaag? Wordt het openbaar bestuur niet te complex en wordt de afstand tot de burger niet te groot?

Onderdeel van Verenigingsstrategie 2030

Om een gezamenlijke visie op deze vraagstukken te ontwikkelen, organiseert de VNG vanaf september een dialoog tussen haar leden. Deze dialoog is onderdeel van de Verenigingsstrategie 2030 en neemt de vorm aan van een open en transparant gesprek over de beelden, thema’s, obstakels en oplossingen op het gebied van regionale samenwerking en de rol van de VNG hierin.

Doelgroep van de dialoog

De uitnodigingen voor de dialoog worden eind september door de VNG verzonden aan de doelgroep: raadsleden, burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, griffiers en betrokken gemeenteambtenaren. Ook directies van samenwerkingsverbanden en vertegenwoordigers van de verschillende gemeentelijke netwerken ontvangen een uitnodiging: de K80, de P10, de M50, de G40 en de G4. 

Opbrengst dialoog wordt vastgelegd in VNG-advies 

De opbrengst van de dialoog wordt begin 2025 vastgelegd in een advies van de VNG. Dat advies zal ook onderdeel vormen van het visietraject Goed Lokaal Bestuur en wordt ook geagendeerd in de relevante VNG-commissies. De VNG wordt bij het voeren van deze dialoog ondersteund door de Facilitating Company.

Meer informatie

Nadere informatie volgt op deze website. Heeft u vragen of opmerkingen over de dialoog, stuur dan een mail naar dialoogregionalesamenwerking@vng.nl.