Boa’s krijgen steeds meer bevoegdheden en werken steeds vaker nauw samen met de politie. Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten boa's ook inschakelen bij de handhaving op water en op taxistandplaatsen.

Meer taken en verantwoordelijkheden gemeentelijke handhavers

De afgelopen jaren is de aard en omvang van de taken en verantwoordelijkheden van gemeentelijke handhavers sterk verschoven.  Waar handhavers zich voorheen voornamelijk bezighielden met basistaken, zijn zij zich ook gaan specialiseren in verschillende aandachtsgebieden zoals jeugd, wijkgericht werken, ondermijning, opkopers, sekswerk en evenementen. 

Verkenning naar domeinoverstijgende inzet 

Het ministerie van JenV zegde de Tweede Kamer eind 2018 een verkenning naar domeinoverstijgende inzet van gemeentelijke boa’s toe. Met deze verkenning krijgen boa’s domein I feiten om op te handhaven uit andere domeinen. Doel hiervan is om te kijken of het toevoegen van deze feiten (aan domein I) een oplossing kan zijn voor de ervaren overlast waarop gemeentelijke boa’s op dit moment niet kunnen handhaven. 

Pilots handhaving op water en taxistandplaatsen

Na een oproep aan gemeenten om hiervoor voorstellen in te dienen, is in februari 2019 besloten om met 2 pilots te starten. Deze pilots zien op handhaving op het water en op taxistandplaatsen, ook wel aangeduid als de waterpilot en de taxipilot. De pilots zijn geëindigd in het najaar van 2023 en geëvalueerd.

Binnen de waterpilot hebben boa’s van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Alkmaar, Breda, Leiden en Wijdemeren kunnen handhaven op 33 door henzelf aangedragen feiten. Binnen de taxipilot hebben boa’s van de gemeenten Amsterdam, Breda en Rotterdam kunnen handhaven op 4 overtredingen:

  • het vervoeren van meer personen dan toegestaan
  • het niet goedgekeurd als taxi in het kentekenregister staan
  • het ontbreken van een geldige chauffeurskaart
  • het ontbreken van duidelijk leesbare tarieven

Kernpunten uit de evaluatie

Uit het evaluatierapport (pdf, 4,5 MB) bleek de handhaving op de aanvullende feitcodes zowel op het water als in de taxibranche een positief maatschappelijk effect te hebben. Ook zijn de boa’s in staat om de bevoegdheden veilig, effectief en kwalitatief goed uit te voeren. Voorwaarde hierbij is wel dat de boa’s goed opgeleid en getraind worden. Voor de handhaving op het water is het noodzakelijk om over een vaarbewijs en voldoende vaartechniek te beschikken en voor het handhaven in de taxibranche is specialistische kennis vereist.

Opname in Regeling domeinlijsten Boa

De Regeling domeinlijsten Boa, domein I, is hierop aangepast. De nieuwe regeling treedt per 1 augustus 2024 in werking, vanaf dat moment kunnen alle gemeenten handhaven op de daarin genoemde feiten op het water en in de taxibranche.