De laatste vergadering van het VNG-bestuur in 2023 is een fysieke bijeenkomst in Den Haag. Voorzitter Sharon Dijksma opent met het welkom heten van het nieuwe bestuurslid Jan Martin van Rees, wethouder in Almelo. Hij volgt Liesbeth Grijsen op als voorzitter van de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit.

Terugblik op Bestuurdersdag en ALV

Het bestuur kijkt kort terug op de Bestuurdersdag en ALV op 1 december. De dag werd energiek afgetrapt door politicoloog en VNG Magazine-columnist André Krouwel met een duiding van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. ’s Middags vond de algemene ledenvergadering (ALV) plaats, waarbij onder meer een aantal lokale bestuurders werd ‘uitgezwaaid’ die op 6 december zijn benoemd als lid van de Tweede Kamer. Tijdens de ALV stemden de leden unaniem in met de resolutie ‘Gebruik de kracht van het lokaal bestuur’ die zich richt tot de formerende partijen.

Inzet kabinetsformatie

Het bestuur bespreekt verschillende onderwerpen die belangrijk zijn richting de kabinetsformatie. De resolutie 'Gebruik de kracht van het lokaal bestuur' vormt hiervoor de basis, bestaanszekerheid - voldoende inkomen voor de vaste lasten en toegang tot zorg - is hierin een belangrijk thema. De VNG houdt eind januari een 2-daagse Top Bestaanszeker Nederland. Naast onze eigen gemeentelijke achterban worden voor deze top uitgenodigd: maatschappelijke partners, publieke dienstverleners, kennispartners etc. Het bestuur wordt bijgepraat over de organisatie en de inzet van de top.

Samen met Aedes, de koepelorganisatie van de woningcorporaties, wordt in februari ook nog een brede top over wonen georganiseerd. Hiervoor zijn als genodigden niet alleen de koepels en overheidspartners in beeld, maar bijvoorbeeld ook pensioenfondsen en investeerders.

Rapport Elke regio telt!

In januari bespreekt het bestuur de conclusies en aanbevelingen van de adviesgroep die zich heeft gebogen over het rapport Elke regio telt!. Dit rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli, maart 2023) is gericht aan het kabinet, maar ook gemeenten willen bijdragen aan het in praktijk brengen van de aanbevelingen. Vicevoorzitter van het VNG-bestuur en tevens voorzitter van de adviesgroep is Mark Boumans. Hij geeft het bestuur alvast een inkijkje in de concept-aanbevelingen van de adviesgroep. In januari zal dit onderwerp opnieuw op de agenda van het bestuur staan.

Propositie ‘De waarde van het sociaal domein’

Commissievoorzitters Cathalijne Dortmans (Zorg, Jeugd en Onderwijs) en Peter Heijkoop (Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie) leggen de aangescherpte en geactualiseerde versie van de propositie sociaal domein voor aan het bestuur. Begin 2024 wordt deze aan de leden gepresenteerd. De propositie verwoordt de inzet richting het nieuwe kabinet. Het bestuur stemt in met het concept dat nu voorligt.

Uitslag ledenraadpleging cao’s SW en Aan de slag

Het onderhandelaarsresultaat van 15 november voor de cao’s Sociale Werkvoorziening (SW) en Aan de slag is via één ledenraadpleging voorgelegd aan de leden, die hiermee hebben ingestemd. Het bestuur bekrachtigt de onderhandelingsresultaten.