De VNG had op 1 februari een bestuurlijk overleg over energiearmoede met minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen). We hebben de minister laten weten dat veel gemeenten vragen hebben over de uitvoering van de eenmalige compensatieregeling voor inwoners met lage inkomens.

Gemeenten hebben van het ministerie van SZW een landelijk kader en implementatieondersteuning nodig om ervoor te zorgen dat de regeling zo eenvoudig mogelijk door hen kan worden uitgevoerd.

Pleidooi voor eenduidige richtlijn, ondersteuning en middelen

We hebben in het overleg gepleit voor een eenduidig landelijke richtlijn, implementatieondersteuning voor gemeenten en adequate financiële middelen. Gemeenten willen graag snel aan de slag om ervoor te zorgen dat hun inwoners met lage inkomens een compensatiebedrag voor hun verhoogde energierekening kunnen krijgen.

Reactie minister, acties SZW

De minister begrijpt dat gemeenten snel aan de slag willen. SZW is bezig met het vaststellen van een landelijke richtlijn, een wetsvoorstel voor het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag voor inwoners met lage inkomens en implementatieondersteuning voor gemeenten (handreiking, webinar etc.). SZW zal hier op korte termijn over communiceren richting gemeenten.

Afspraak over financiën en pleidooi voor structurele aanpak

Voor wat betreft adequate financiële middelen is afgesproken dat de VNG het de minister tijdig laat weten wanneer gemeenten merken dat de middelen in de praktijk ontoereikend zijn. We hebben in het overleg ook gepleit voor een structurele aanpak van het brede vraagstuk energiearmoede. De compensatieregeling energietoeslag voor inwoners met lage inkomens is immers eenmalig. Gemeenten vinden het van belang dat gezamenlijk met het rijk gekeken wordt naar een structurele oplossing voor het brede vraagstuk energiearmoede. De minister liet weten in gesprek te zijn met betrokken departementen en de VNG hierbij te betrekken.

Zie ook