Deze tweede vergadering van het College voor Dienstverleningszaken in 2024 vond fysiek plaats. Op de agenda stond onder andere de Digitale Agenda 2028, Common Ground en het GGU portfolio.

Allereerst ontving het college burgemeester Peter Snijders, voorzitter van de commissie Informatiesamenleving en gemeentesecretaris Henk Mensink, lid van deze commissie en van de Taskforce Samen Organiseren en voorzitter van de Common Ground Board.

Digitale Agenda 2028

Onder leiding van de voorzitter, burgemeester Roel Wever, ging het college in gesprek over de Digitale Agenda 2028. 
Het pleidooi om meer in te zetten op collectiviteit en op die manier ook meer te standaardiseren werd door iedereen onderschreven. Daarbij komt ook het belang om de basis op orde te hebben met een goede digitale infrastructuur, informatievoorziening en het waarborgen van digitale veiligheid. College en commissie kunnen elkaar versterken door de samen te werken en te verbinden. Bijvoorbeeld door samen te vergaderen, elkaar op te zoeken en acties concreet en smart te maken. 

Common Ground

Vervolgens wisselden de leden van gedachten over de propositie Common Ground, de regionale bijeenkomsten voor bestuurders en het voorstel aan alle gemeenten in juni om middelen beschikbaar te stellen voor de volgende stap: van visie naar uitvoering. 

Gezamenlijke conclusie is dat we niet langer moeten wachten met het oppakken van deze opgave. De opkomst bij de bestuurlijke bijeenkomsten is nog wel een punt van zorg. Alle aanwezigen hebben afgesproken om hun netwerk en regiocontacten te attenderen op deze belangrijke bijeenkomsten, zodat we dit voorstel goed toegelicht naar de Algemene Ledenvergadering kunnen brengen.

Koersdocument voor Europese Parlementsverkiezingen 

Met het oog op de Europese Parlementsverkiezingen en de daarna nieuw in te stellen Europese Commissie is een Europees koersdocument opgesteld. Te gast was wethouder Guido Rink, lid van de commissie Europa. Hij gaf een toelichting op dit koersdocument dat als gespreksstarter kan fungeren met de kandidaat/nieuw geïnstalleerde Europarlementariërs en spelers en vertegenwoordigers bij de EU. Dit initiatief werd zeer positief ontvangen, ook vanwege behoorlijk wat raakvlakken zoals de Digital Decade.

GGU portfolio

Het college heeft in duo’s een aantal onderdelen van het GGU portfolio doorlopen. Met name om een algemene verdieping te krijgen, maar er was ook belangstelling voor interactie met de betrokken projectleiders/coördinatoren en het toetsen van portfolio items aan de afgesproken bestuurlijke kaders. Uit de evaluatie bleek dat alle CvD leden de gesprekken waardevol vonden en zeker voor herhaling vatbaar. Door dit regelmatig te organiseren, verwachten de CvD leden meer grip op het portfolio te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat er (kritische) vragen gesteld kunnen worden. De potentiële besparingen die mogelijk zijn binnen gemeenten, waar het GGU aan kan bijdragen, zijn interessant. Het CvD wil hier graag verder mee en heeft de VNG gevraagd om de mogelijkheden verder te onderzoeken.

Meerjarige Kadernota

Ook boog het college zich over de Meerjarige Kadernota en de nieuwe proposities. Het college adviseerde in de voorstellen nog beter te benadrukken wat de proposities de gemeenten daadwerkelijk opleveren en vroeg hoe kritisch is gekeken naar de lopende projecten en programma’s. Op 24 mei komt dit onderwerp opnieuw op de agenda.

Gemeentelijk Gegevensmodel

Laatste agendapunt was het voorstel over het Gemeentelijk Gegevensmodel als datafundament voor datagedreven werken. Een mooi initiatief dat in de Taskforce Samen Organiseren ook al positief werd ontvangen. Op een aantal vragen moet nog antwoord worden gegeven, zoals financiële ondersteuning. Daarna kan het voorstel tot standaardisatie in procedure worden gebracht.

Meer informatie

Neem contact op met team Samen Organiseren: samenorganiseren@vng.nl