Op de agenda van het College voor Arbeidszaken (CvA) stonden onder andere de Cao Gemeenten/SGO, de invoering van het Pensioenakkoord en de doorontwikkeling van het loongebouw. 

Ook waren er een aantal schriftelijke mededelingen over de vernieuwde klokkenluidersregeling, de verlenging collectieve zorgcontracten, de handreiking arbeidsmarktkrapte, de positionering van griffiers, het jaarverslag van de ontslagcommissie en een aangepast reglement van de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag. 

De Cao Gemeenten en Cao SGO

De huidige Cao loopt in maart 2025 af. Het college begint op tijd met de voorbereiding. De eerste conceptplanning voor een nieuwe Cao wordt bijgesteld. 

Pensioen stand van zaken

In december 2023 is er een hoofdlijnenresultaat ABP-pensioenregeling vastgesteld. Vervolgens is dit resultaat verder uitgewerkt in een concept-transitieplan zoals openbaar gemaakt op 8 maart 2024. Het college benoemd kort de vervolgstappen voor de sociale partners. Eind maart vindt het hoorrecht van de verenigingen van gepensioneerden plaats. Hierna volgt de achterbanraadpleging van de vakcentrales. De verwachting is dat begin juli het definitieve transitieplan door sociale partners kan worden aangeboden aan het ABP-bestuur.

Doorontwikkeling loongebouw

De laatste Cao-afspraken, de verhoging van het minimumloon in 2022 en een nominaal bedrag in 2023 zorgden ervoor dat het verschil tussen het hoogste en laagste inkomen kleiner is geworden. Er heeft een analyse plaatsgevonden van de huidige knelpunten in het loongebouw, de meest recente ontwikkelingen en mogelijke oplossingsrichtingen. Het college heeft de resultaten van de analyse besproken. Verder heeft het college haar eerste gedachten meegegeven over een aantrekkelijk en concurrerend loongebouw. 

Meer informatie