Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 14 mei. Op de agenda stonden de eindresultaten van de Cao Gemeenten/SGO en de Cao Aan de slag centraal. En verder: de pensioentransitie, het programma Arbeidsmarktkrapte, en de resolutie voor de ALV van de commissie Informatiesamenleving.

Daarnaast waren er een aantal schriftelijke mededelingen over de Europese agenda van de VNG, het rapport van het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers, lopende onderzoeken van de Arbeidsinspectie bij gemeenten, het opheffen van de ontslagcommissie en de personeels- en vacaturemonitor van het A&O-fonds.

Cao Gemeenten/SGO 2025-2026

Op 17 april is er met de bonden tot een eindresultaat gekomen. Het CvA werd geïnformeerd over de inhoud van het eindresultaat en het vervolgproces. De looptijd van de cao is 2 jaar met een totale loonstijging van 6,7% plus € 35 nominaal (7,51%). De verhoging zal in stappen over die 2 jaar plaatsvinden. Daarnaast is er een minimum uursalaris van € 16 afgesproken, verbetering van toelagen, het aflossen van studieschuld via het IKB, RVU en het uitfaseren van een aantal aanvullende sociale zekerheidsregelingen. 

Ook gaan partijen diverse onderzoeken uitvoeren om de cao actueel te houden. Door middel van webinars worden leden geïnformeerd en kunnen zij vragen stellen. De ledenraadpleging over het eindresultaat loopt tot 3 juni. Het resultaat wordt definitief na bekrachtiging door het bestuur op vrijdag 6 juni 2025.

Cao Aan de slag

De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Aan de slag startten in eerste instantie traag vanwege de lopende gesprekken met het rijk over de financiering. Waar in de eerste ronde met de bonden snel tot afspraken kon worden gekomen, liep het overleg in de tweede ronde spaak. Het eindbod dat de werkgever vervolgens heeft neergelegd, is door de bonden voorgelegd aan de leden en geaccepteerd. De ledenraadpleging van de VNG loopt nog tot 23 juni. Het resultaat wordt definitief na bekrachtiging door het bestuur op 2 juli 2025.

Pensioen

Het bestuur van ABP maakt momenteel de afweging of zij het transitieplan zoals opgesteld door sociale partners in de Pensioenkamer kunnen accepteren. De Pensioenkamer wordt betrokken bij bepaalde vraagstukken. Een belangrijke processtap voor het bestuur van ABP is het advies over invaren en de transitie van het verantwoordingsorgaan. Dit ligt momenteel voor bij het verantwoordingsorgaan. Het amendement uit de Kamer over de pensioentransitie levert veel discussie op. De stemming is daardoor uitgesteld en in de week van 19 mei zal hierover een besluit worden genomen.

Programma Arbeidsmarktkrapte

Het CvA werd door de nieuwe programmaleider geïnformeerd over de stand van zaken. Het programma eindigt in 2027. Gezien eerdere nuttige opbrengsten en het advies om op een aantal lijnen de krachten te blijven bundelen, heeft het CvA verzocht om een integrale aanpak voor een vervolg op te stellen, inclusief de borging van het programma binnen de VNG.

Het overhedenoverleg en de resolutie 

Het CvA is op de hoogte gesteld van de meest recente uitkomsten van het Overhedenoverleg. Op de ALV wordt dit nader besproken en in het verlengde daarvan wordt er een resolutie over jeugd voorgelegd aan de leden. Vervolgens werd het CvA geïnformeerd over een andere resolutie voor de ALV, namelijk om op het vlak van digitalisering meer als één bestuurslaag te gaan opereren. (Zie ook: Regie op de digitale samenleving)