Het rijk heeft in het Programma woningbouw vastgelegd dat de komende jaren twee derde van de nieuwbouw uit betaalbare koop- en huurwoningen moet bestaan. Van gemeenten wordt verwacht dat ze hierop sturen. De VNG heeft een notitie opgesteld over de mogelijkheden om woningbouwcategorieën hiervoor te gebruiken.

Lees de notitie Hoe verder met de woningbouwcategorieën en doelgroepenverordening? (pdf, 129 kB)

Woningbouwcategorieën

Een van de instrumenten voor gemeenten om te sturen is door woningbouwcategorieën vast te leggen in het bestemmingsplan (straks: omgevingsplan). Dat kan al heel lang, maar heeft wat haken en ogen. Zo moet een gemeente bijvoorbeeld een doelgroep voor sociale huur en sociale koop bepalen, maar zit zij bij de toewijzing van sociale koopwoningen zonder instrumenten. En als het gaat om middenhuurwoningen hoeven gemeenten geen doelgroep te bepalen, maar kunnen ze deze net als sociale huurwoningen onder de werking van de huisvestingsverordening brengen, waardoor ze toch op de toewijzing kunnen sturen. 

Om gemeenten meer duidelijkheid te geven, geven we in de notitie een overzicht van hoe de sturing nu werkt, welke invloed de Omgevingswet heeft en welke wijziging van de Huisvestingswet in voorbereiding is.