De VNG overlegt met de banken over een uniform werkproces en te gebruiken formulieren voor de betalingsvordering. Deze gesprekken zijn in een vergevorderd stadium. Een betalingsvordering is een vereenvoudigde procedure van derdenbeslag onder een bank.

Wetgeving

Op 1 januari 2023 treedt er wetgeving in werking waarmee regels over de betalingsvordering van toepassing worden verklaard in de Gemeentewet. Pas als is gebleken dat het werkproces en de formulieren werkbaar zijn, kunnen de banken verzoeken voor de betalingsvordering van andere lokale overheden uitvoeren. Tot die tijd kunnen lokale overheden beslag onder de bank blijven leggen op grond van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Pilot

Met de banken is afgesproken dat een aantal lokale belastingorganisaties vanaf januari 2023 bij wijze van pilot betalingsvorderingen doen. Bij een positieve uitkomst van deze pilot kunnen ook andere lokale belastingorganisaties betalingsvorderingen doen. Wij informeren u als het zover is. Tot die tijd is het dringende verzoek geen betalingsvorderingen te doen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Meer informatie

Gebruik betalingsvordering lokale overheid nog niet mogelijk (30 juli 2020)