In het rapport Stand van de Jeugdzorg 2024 benadrukt de Jeugdautoriteit haar zorgen over de houdbaarheid van het huidige stelsel. De VNG herkent zich hierin. We sluiten ons ook aan bij het advies dat een betere onderbouwing van de (kosten)effectiviteit van jeugdhulpinterventies noodzakelijk is.

Verbeteringen hard nodig

De VNG herkent zich in de rode draad van het rapport. De problemen in de jeugdzorg zijn urgent en vragen om versterking van de organisatie. De Hervormingsagenda Jeugd biedt belangrijke handvatten om het stelsel te verbeteren en de continuïteit van zorg voor kinderen en gezinnen te waarborgen. Hoewel deze verbeteringen tijd kosten, zijn er al veel stappen gezet door de betrokken partijen om de jeugdhulp te versterken. Gemeenten blijven zich vol inzetten om de afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd uit te voeren.

1 op de 7 kinderen krijgt jeugdhulp

Momenteel maakt 1 op de 7 kinderen in Nederland gebruik van jeugdhulp. Mede door het stijgend jeugdhulpgebruik kampen gemeenten met aanzienlijke financiële tekorten. Om de jeugdhulp in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, is het noodzakelijk om hulpvragen vanuit de maatschappij te benaderen en ook oplossingen buiten de jeugdzorg te zoeken. Het is daarom van belang om via de Hervormingsagenda Jeugd te werken aan een inperking van de reikwijdte van de jeugdhulpplicht. Zo krijgen gemeenten en professionals meer ruimte voor domeinoverstijgende oplossingen in het dagelijks leven en binnen het bredere sociale domein. 

Meer informatie