In de landelijke competitie GemeenteDelers presenteren gemeenten hun projecten of programma’s die te goed zijn om voor zichzelf te houden. De eerste selectie van de Gemeentedelers 2023 is bekend. 25 inzendingen gaan door naar de tweede ronde.

Gemeenten hebben heel vaak projecten, initiatieven, ideeën en programma’s die erom vragen gedeeld te worden met anderen. De landelijke competitie GemeenteDelers brengt die rijkdom aan veelbelovende oplossingen samen, zodat andere gemeenten ze kunnen inzetten voor hun eigen inwoners, organisatie en/of maatschappelijke opdracht. Inzendingen worden gescoord op de criteria succesvol, herbruikbaar en waardevol: werkt het, kan een ander het overnemen en voegt het daadwerkelijk iets toe? Ook dit jaar zagen de scoorders van GemeenteDelers dat de kwaliteit van de inzendingen hoog was.

Kleine gemeenten goed vertegenwoordigd

Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners waren uitstekend vertegenwoordigd. De gemeente Asten met 17.000 inwoners is de kleinste van de top 25, wat maar weer eens laat zien dat mooie ideeën niet zijn voorbehouden aan grote gemeenten. Ook de gemeenten Dronten, Hollands Kroon, Ooststellingwerf, Oude IJsselstreek, Reimerswaal, Utrechtse Heuvelrug deelden hun casussen. Daarnaast ontving GemeenteDelers dit jaar opnieuw een Belgische inzending, deze keer dingt de stad Gent mee.

Scoren

De scoorders werken op een waarderend onderzoekende manier en doen hun werk voor GemeenteDelers op vrijwillige basis. Robert van Rijssel is strategisch adviseur bij de VNG en voor het tweede achtereenvolgende jaar scoorder van GemeenteDelers. Hij zegt: 'Ik doe graag mee omdat gemeenten veel moois hebben waarvan andere gemeenten vaak nog nauwelijks afweten. En dat hoeft helemaal niet te gaan om kant-en-klare methodieken, maar juist ook om herbruikbare ingrediënten. Of om briljante mislukkingen, waar we van kunnen leren.' Het scoren van de eerste ronde van de wedstrijd leverde 25 inzendingen op die doorgaan voor een assessment.  

Lees meer over het scoren van inzendingen.

Assessment

Na ronde 1 neemt een team van deskundige assessoren contact op met de gemeenten voor meer informatie over hun casus. Coby Smeenk is adviseur leren en ontwikkelen en vanaf de eerste editie assessor van GemeenteDelers. Zij heeft er zin in: 'Ik ervaar het als een voorrecht om initiatieven van gemeenten in Nederland beter te leren kennen en te beoordelen. Wat ik heel belangrijk vind is dat we de assessments op een waarderende manier doen, dus kijken naar wat er is en hoe dit nog verder kan ontwikkelen en uiteraard ook: wat er (nog) beter kan. Zo voegen we in het assessment ook weer zoveel mogelijk waarde toe en dat wordt ook zo ervaren door de deelnemers. Daarom ben ik ook nu weer enthousiast assessor!'

Lees meer over de assessments op de waarderend onderzoekende manier. 

De finalisten

Uit de 25 inzendingen die de eerste selectie hebben behaald, worden op basis van de assessments de finalisten geselecteerd. Dat maken we half april bekend, waarna de finalisten zich voorbereiden op ronde 3. Tijdens het VNG Congres op 14 juni 2023 is de feestelijke prijsuitreiking aan de winnaars.

Bekijk de shortlist van 25 inzendingen die kans maken op de finale.