Tieners maken vaak seksueel geweld mee en worden vaker dan kinderen in de basisschoolleeftijd opnieuw slachtoffer. De Slachtoffermonitor biedt concrete handvatten om preventie en bescherming te verbeteren in lijn met het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming, de Hervormingsagenda jeugd en de CSG's.

Samenwerken is essentieel

De slachtoffermonitor geeft aan hoeveel er nog te doen is in het beschermen van kinderen tegen seksueel geweld, hoe groot de gevolgen zijn en hoe ingewikkeld het is om herhaling te voorkomen. Samenwerken op landelijk én regionaal niveau aan preventie, signaleren, hulp en veiligheid is daarom een must. In een aantal regio's bestaat hiervoor al een sterk netwerk dat als voorbeeld kan dienen voor andere regio's. Het verheugt de VNG dat er ook positieve ontwikkelingen zijn, zoals een toenemend aantal minderjarigen dat chats voor hulp weet te vinden, en een afname van inzet van gesloten jeugdzorg.

Druk op mensen en middelen

We delen de zorg dat het aantal minderjarigen dat seksueel geweld wordt aangedaan, het aantal mensen dat in beeld komt bij hulpverlening ver overstijgt. Dat vraagt inzet op preventie, beter signaleren en toeleiden (zorgtraject waarbij een cliënt wordt begeleid naar duurzame deelname aan de samenleving).

De beschikbaarheid van hulp staat echter flink onder druk, ook met de huidige aantallen meldingen. Zowel vanwege beschikbare middelen als vanwege de huidige arbeidsmarkt. Dit vraagt om zorgvuldig handelen van gemeenten en het rijk.