Het SDLG-programma, gericht op het verbeteren van lokaal bestuur in een fragiele context, is nu ook actief in Oeganda. Enkele deelnemende gemeenten kennen uitdagingen voor vluchtelingen en de overige gemeenten richten zich vooral op betere dienstverlening door lokale belastingen te innen en goed te besteden.

Lokale en Nederlandse expertise

Binnen het SDLG Oeganda programma wordt expertise ingezet die past bij de vraag van de deelnemende gemeenten. Soms zijn dit collega’s uit Oeganda zelf of omringende landen, maar er zijn ook vertegenwoordigers van Nederlandse gemeenten betrokken. 

Zo was Mariënne van Dongen, raadslid uit de gemeente Veldhoven, aanwezig bij de tweedaagse bijeenkomst waarmee het programma werd gelanceerd: ‘We spraken onder meer over uitdagingen op gebied van migratiemanagement, governance en het genereren van belastinginkomsten. Daarbij kwamen allerlei leiderschapsthema’s aan de orde die ook in Nederland spelen, maar zelden zo degelijk en open worden besproken. Ik ben erg onder de indruk van de analyse van het lokale team van VNG International en de bereidheid van alle aanwezigen om te leren van elkaar.’

Officiële lancering 

De tweedaagse bijeenkomst had als doel om het nieuwe programma te introduceren aan belangrijke stakeholders en om na de vele voorbereidingen gezamenlijk een start te maken met het programma. Na 2 dagen met onder meer praktijkvoorbeelden en paneldiscussies werd het programma officieel gelanceerd door de Oegandese minister van Lokaal bestuur Raphael Magyezi en de Nederlandse ambassadeur Karin Boven. 

Meer informatie

Op de website van VNG International kunt u meer lezen over het programma in Oeganda en andere landen binnen het SDLG-programma. Als u als Nederlandse gemeente interesse heeft om uw kennis ter beschikking te stellen aan het programma, dan horen we graag van u via vng-international@vng.nl.