Inwoners en bedrijven uit de Europese Unie moeten dan makkelijk betrouwbare informatie kunnen vinden over overheidsdiensten, -producten en -procedures in alle lidstaten. Veel gemeenten zijn (nagenoeg) klaar met de 1e stap (Annex 1) uit de verordening. Hoe gaan we nu verder met de 2e stap (Annex 2)?

De 2e stap is het opstellen van online procedures voor de interne markt. Door de VNG is onderzocht hoe gemeenten de online procedures, die expliciet in de SDG-verordening worden genoemd, voor inwoners en ondernemers uit de Europese Unie toegankelijk kunnen maken. Een centrale en/of collectieve oplossing is helaas niet mogelijk gebleken. Dit betekent dat de gemeenten lokaal tot een implementatie moeten komen.

Wat kunnen gemeenten nu al doen?

Op het SDG-forum wordt uitgelegd wat gemeenten nu al kunnen doen. Zorg er in ieder geval voor dat uw gemeente alle stappen uit Annex 1 heeft doorlopen. Voor de 2e stap (Annex 2) hebben gemeenten de keuze om deel te nemen en kennis te nemen van de hackathon of om zelf de 3 online burgerformulieren en een intakeformulier voor ondernemers te bouwen. Hierbij is het belangrijk dat EU-burgers kunnen inloggen via eIDAS en vanuit het buitenland kunnen betalen.

Hackathon

De VNG zet nu in op een hackathon in 2024. Het doel is om gezamenlijk met gemeenten en marktpartijen te werken aan het ontwerpen van e-Formulieren, die voldoen aan de SDG-verordening. Deze oplossing is helaas niet voor de inwerkingtreding van de SDG-verordening op 12 december gerealiseerd. Er volgt geen sanctie als gemeenten op 12 december niet aan de SDG-vereisten uit Annex 2 voldoen. Door de Europese Commissie is aangegeven, dat overheden moeten kunnen laten zien dat zij trajecten in gang hebben gezet om de SDG-doelstellingen te behalen.

Vanuit de VNG blijven we sturen op een passende oplossing zodat alle gemeenten eenvoudig aan de verordening kunnen voldoen.

Meer weten

Meer informatie over de Europese verordening Single Digital Gateway is te vinden in de SDG groep op het VNG forum. Hier deelt het projectteam relevantie informatie, handreikingen en updates over zowel de Annex 1 als Annex 2. Ook kunt u hier uw vragen stellen.