De Raad van Europa heeft een module ontwikkeld voor kinderen over de Global Goals (of SDG’s). Vanuit de gedachte ‘kinderen zijn de toekomst, maar ook het heden’ roept de Raad gemeenten op om ook hun jongste inwoners al te leren over duurzaamheid. De Nederlandstalige versie van het boekje is nu beschikbaar.

Betrek kinderen bij duurzame ontwikkeling

Wethouder Brigitte van den Berg (Beverwijk) trad in het Congres van lokale overheden van de Raad van Europa op als rapporteur over het onderwerp ‘Global Goals en betrokkenheid van kinderen’. In het kader daarvan is een boekje ontwikkeld dat kan worden gebruikt om met kinderen het gesprek aan te gaan over duurzame ontwikkeling in hun dorp of stad. 

Het boekje ‘Maak van jouw gemeente een betere plek’ informeert over de herkomst en noodzaak van de duurzame ontwikkelingsdoelen in begrijpelijke taal aan de hand van 4 thema’s:

  • Mensen redden
  • De planeet redden
  • In vrede leven
  • In welvaart leven

Ook wordt aandacht besteed aan hoe iedereen, ook kinderen, zijn steentje kan bijdragen binnen deze mondiale missie om te verduurzamen. 

Nederlandse versie van het boekje

Het boekje wordt geleidelijk beschikbaar gesteld in alle Europese talen, maar de VNG heeft alvast gezorgd voor een Nederlandse versie. De VNG roept gemeenten op dit boekje te omarmen en de jongste wereldburgers te informeren over de weg naar een duurzame wereld.