De VNG biedt het rijk namens alle gemeenten een concreet en ambitieus aanbod voor een bestuursakkoord. Een woontop met Aedes en een bestaanszekerheidtop waaruit concrete tekstvoorstellen komen. Maar in ruil hiervoor moeten gemeenten volgens VNG-voorzitter Sharon Dijksma een betere financiële positie krijgen. 

Samen de stap naar voren zetten

De VNG organiseert in januari een woontop met Aedes en een bestaanszekerheidtop: een concreet en ambitieus aanbod voor een bestuursakkoord, namens alle gemeenten van Nederland. Maar het rijk moet ons dan wel in een aantal zaken tegemoet komen:

  1. De opschalingskorting moet nu van tafel.
  2. De systematiek voor onze financiering moet stabiel en eerlijk zijn en rekening houden met de oplopende zorgkosten.
  3. De taken die we krijgen, moeten in balans zijn met de middelen die we hebben.

Ondertussen werken gemeenten elke dag aan hun lokale kracht, geeft Sharon Dijksma aan:

We zetten samen die stap naar voren. We doen samen dat aanbod. En we maken het samen waar. Niet voor onszelf. Maar voor ál onze inwoners. Voor heel Nederland.

Lokale kracht nodig voor nieuw kabinet

Met de grote uitdagingen waar we nu mee te maken hebben, kan het rijk niet om gemeenten heen, benadrukt Sharon Dijksma. De politieke partijen hebben de lokale kracht van gemeenten nodig: 

Een nieuw kabinet kan alleen effectief en daadkrachtig zijn, als de gemeenten heel vroeg én nauw betrokken worden in de formatie. Ik zeg dus tegen de formerende partijen: kom naar buiten, betrek ons nú al.

Nederland moet vooruit

De oproep namens alle gemeenten om Nederland niet stil te laten vallen is gelukkig in Den Haag gehoord. Weinig onderwerpen zijn controversieel verklaard. De spreidingswet is behandeld. Er is écht naar gemeenten geluisterd. Maar terwijl gemeenten op volle kracht doorwerken, moet Den Haag aan de slag met de verkiezingsuitslag.

Er zal een kabinet moeten komen, dat met concrete problemen aan de slag gaat en dat de zorgen van álle mensen ziet. Want wat je ook van de uitslag vindt: Nederland moet wel vooruit!

En volgens Sharon Dijksma kunnen de partijen dit niet achter gesloten deuren doen. Want oplossingen moeten goed toepasbaar en uitvoerbaar zijn. Ze moeten aansluiten bij het keiharde werk, dat wij elke dag in onze gemeenten doen voor onze inwoners.

Meer informatie