Voor het commissiedebat ruimtelijke ordening op 2 oktober heeft de VNG een aantal aandachtspunten ingebracht. We benadrukken het uitgangspunt ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’ en de noodzaak van integrale afwegingen en modernisering van het grondbeleid.

VNG-inbreng voor het commissiedebat ruimtelijke ordening (pdf, 133 kB)

Decentraal wat kan, centraal wat moet

De VNG houdt vast aan het uitgangspunt van de Code Interbestuurlijke Verhoudingen: ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’. Wat ons betreft moet de rijksregie focussen op nationale belangen en zaken die het provinciale niveau overstijgen. Daarbij is het wel zaak gemeenten te betrekken, de uitvoering van de keuzes die worden gemaakt ligt immers bij hen.  

Integrale afwegingen 

Gemeenten lopen in de ruimtelijke ontwikkeling aan tegen conflicterende regels en ambities van het rijk. Zo komen de verschillende rijksprogramma’s en rijksbeleid pas samen in de uitvoering bij gemeenten. We roepen de minister van VRO op structurerende keuzes te maken op de grote nationale opgaven, met oog voor integraal rijksbeleid en voldoende lokale afwegingsruimte voor gemeenten.

Modernisering grondbeleid 

Het is van belang vaart te houden in de modernisering van het grondbeleid. Want voordat nieuwe grootschalige woningbouwlocaties worden aangewezen, moet het grondbeleid op orde zijn om prijsopdrijving van grond tegen te gaan.

Meer informatie 

De VNG en de gemeente Asten namen op 26 september deel aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over ruimtelijke ordening. In 2 position papers zetten we onze standpunten uiteen: