De VNG wil dat het ministerie van Asiel en Migratie (AenM) de standaard reactietermijn hanteert voor de internetconsultatie rondom intrekking van de Spreidingswet. Volgens de Code Interbestuurlijke Verhoudingen geldt een formele termijn van 2 maanden voor medeoverheden om te reageren.
Geen tijd voor zorgvuldigheid
Het ministerie wil de internetconsultatie sluiten op 12 mei. Met deze korte reactietermijn, die bovendien samenvalt met een vakantieperiode, beperkt het ministerie de mogelijkheid voor gemeenten om een zorgvuldige reactie op te stellen. De VNG heeft het ministerie van AenM gevraagd de reactietermijn met minimaal 2 weken te verlengen.
Proces
Het ministerie van AenM heeft in de contourennota uitgewerkt hoe het kabinet de opvang van asielzoekers wil vormgeven zonder een wettelijke taak voor gemeenten. Op basis van de opgehaalde reacties stelt het ministerie vervolgens een wetsvoorstel op om de Spreidingswet in te trekken. Naar verwachting wordt ook dit voorstel kortdurend in consultatie gebracht, voordat het naar de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer gaat.
Om zicht te krijgen op de effecten van het voorgenomen beleid, organiseert de VNG een online sessie voor medewerkers van gemeenten. Meer informatie hierover is te vinden op het VNG-forum.
Samenhangend maatregelenpakket
De VNG is uiterst kritisch op het voornemen om de wet in te trekken zonder dat er een samenhangend pakket aan maatregelen is uitgewerkt, en op het proces. Het intrekken van de Spreidingswet resulteert op deze manier naar verwachting in minder opvangplekken en daardoor nog grotere opstopping in de asielketen.
Maatregelen die op een andere manier de doorstroming in de asielketen stimuleren, moeten effectief zijn voordat de wet wordt ingetrokken. Dit is ook in lijn met de uitspraak van de minister van Asiel en Migratie aan de Landelijke Regietafel. Zij gaf toen aan dat de Spreidingswet niet kan worden ingetrokken zonder flankerend beleid, en dit ‘samenhangend pakket’ bevindt zich nog in de ontwerpfase. De VNG maakt zich grote zorgen dat de samenhang ontbreekt en de stappen niet in de juist volgorde worden gezet.