Hoe Nederlandse decentrale overheden ervoor staan in het behalen van de Global Goals (of Sustainable Development Goals, SDG’s) vindt u dit jaar in het hoofdstuk Decentrale overheden van de Nationale SDG Rapportage. Deze werd gepresenteerd tijdens de nationale verantwoordingsdag op 18 mei.

Hoe scoort Nederland?

Opvallende elementen uit de rapportage zijn onder andere dat Nederland op koers ligt om SDG 1 (geen armoede) en SDG 9 (industrie, innovatie & infrastructuur) te halen. Toch is er nog werk aan de winkel, zo blijft het percentage van inwoners op de armoedegrens (13,4%) stabiel. Nederland scoort goed op SDG 8 (economie en waardig werk). Ook SDG 5 (gendergelijkheid) geeft relatieve vooruitgang weer: de relatieve economische zelfstandigheid verbetert, maar de positie van vrouwen in topposities verslechtert. Ook de mentale gezondheid neemt af (SDG 3) en de CO2-uitstoot (SDG 13) neemt toe. 

Lancering SDG-rapportage

Op 18 mei vond de jaarlijkse bijeenkomst ‘Route 2030 | De Sustainable Development Goals als kompas’ plaats. Tijdens dit event op de verantwoordingsdag werd de zesde Nationale SDG Rapportage ‘Nederland Ontwikkelt Duurzaam’ gepresenteerd: een gezamenlijke rapportage van de overheid en partners, met een hoofdstuk over decentrale overheden. Ook werd de CBS-Monitor Brede Welvaart & SDG’s gelanceerd. Samen geven ze een goed beeld over hoe Nederland ervoor staat op de SDG’s.

Voluntary Subnational Review 

In het hoofdstuk over decentrale overheden uit de SDG-rapportage worden de bevindingen samengevat van de Voluntary Subnational Review (VSR): een rapportage over de voortgang op de SDG’s. Deze VSR is eerder dit jaar opgesteld door de 3 koepels van decentrale overheden, complementair aan de Voluntary National Review van Nederland aan de Verenigde Naties. Per SDG wordt in kaart gebracht hoe decentraal Nederland ervoor staat.