In de zomer van 2023 is op bestuurlijk niveau meerdere malen gesproken over de onrust en onvrede die is ontstaan rond de aanvraag om een korte wapenstok voor boa’s in domein 1 (openbare ruimte). Dit heeft uiteindelijk geleid tot voorstellen voor het aanvraagproces en de advisering op de aanvraag.

Aanvraagproces korte wapenstok

Minister Yeşilgöz heeft in het Strategisch Beraad Veiligheid met beide voorstellen ingestemd. In het document Processtappen aanvraag korte wapenstok (pdf, 419 kB) staat welke documenten een aanvraag om een korte wapenstok voor een of meerdere boa's moet omvatten en hoe het aanvraagproces eruitziet. Teneinde tot een goede aanvraag om het bijbehorende advies door de toezichthouders te komen, is het van belang hen (naast de lokale vertegenwoordigers van politie en OM) al in een vroegtijdig stadium te betrekken.

Tijdelijke toekenning onder voorwaarden mogelijk

Een gemeente die voor een definitief positief advies (net) niet in aanmerking komt, heeft de mogelijkheid om een tijdelijke toekenning van 2 jaar in te stellen. Dit met invulling van een aantal door de toezichthouders aan de betreffende gemeente specifiek gestelde randvoorwaarden.