Het aantal faillissementen steeg het afgelopen jaar gestaag. De oorzaak zit waarschijnlijk in een combinatie van factoren, bijvoorbeeld het aflopen van de coronasteun, de hogere energiekosten en sinds augustus het terugvorderen van schulden van ondernemers door de Belastingdienst.

Mogelijke scenario's

Toch is het aantal faillissementen nog steeds lager dan voor corona. Dat is goed te zien in de laatste cijfers op waarstaatjegemeente.nl van de VNG. Deze cijfers zijn bijgewerkt tot en met september 2023. De grote vraag is: hoe ontwikkelt het aantal faillissementen zich verder? Ruwweg zijn er twee scenario’s denkbaar:

  1. Het aantal faillissementen stijgt geleidelijk naar het niveau van voor de coronacrisis. Daarna volgt het de economische trend.
  2. Het aantal faillissementen stijgt fors de komende maanden. Gedurende corona gingen veel minder bedrijven failliet dan normaal. Na het aflopen van de coronasteun en de start van de invordering van belastingschulden in augustus, ligt een stijging dan voor de hand. Dat is dan min of meer een natuurlijke correctie.

Deel uw gedachten op het economieforum van de VNG

Welk scenario ontvouwt zich, denkt u? En hoe kunnen ondernemers in zwaar weer optimaal ondersteund worden? Op het economieforum van de VNG kunt u uw gedachten delen.