Het organisatievraagstuk in de energietransitie staat centraal in 2 delen van de podcast VNG Praat Mee. We praten over de uitdagingen die gemeenten tegenkomen en over wat nodig is om deze transitie van de grond te krijgen. Wilt u hierover met ons doorpraten? Kom dan naar de lezing op 25 januari.

Meer informatie over en aanmelden voor de lezing 

Podcast 1

De podcasts zijn een vervolg op de essayreeks die we eind 2023 publiceerden. In deel 1 praten we door met Laetitia Ouillet en Marije van den Berg over hoe de energietransitie maatschappelijke meerwaarde kan bieden door de gemeenschap centraal te zetten. Ook de wondere wereld van de energieambtenaar komt aan de orde en dat vooral humor, creativiteit en doorzettingsvermogen belangrijk zijn om deze transitie uit te voeren. 

Podcast 2

Wat vraagt deze transitie van de gemeentelijke organisatie? En hoe kunnen gemeenten zich succesvol positioneren op de arbeidsmarkt? In deel 2 stelt Martijn van der Steen dat de gemeente zelf ook in transitie moet. Het gaat niet om meer en beter, maar om anders en handelen volgens een nieuwe wereld. Het nieuwe opbouwen lukt alleen als het bestaande wordt afgebouwd.

En Peter Verhoef spreekt over wat gemeenten kunnen doen om in deze krappe arbeidsmarkt energie-experts te werven. Als ze aantrekkelijk willen zijn, moeten ze een unieke waardepropositie ontwikkelen om het werk bij de gemeente interessant en relevant in de markt te zetten. 

Meer informatie

Lees meer over de uitvoeringskracht van gemeenten in de energietransitie