Beter Aanbesteden Magazine editie 4 is uit. Daarin onder meer de gemeente Barneveld die met Onderzoekscentrum publieke inkoop en opdrachtgeverschap een methodiek ontwikkelde om duurzaamheidsinspanningen te meten in aanbestedingen. Deze methodiek komt voor alle aanbestedende diensten beschikbaar.

Ga naar het magazine

Ook in deze editie ontmoeten een inkoper en verkoper elkaar om hun ervaringen over aanbesteden te delen. ‘Inkopers moeten marktpartijen helpen om de juiste vragen te stellen’, zegt Chris Borst, inkoopadviseur bij Hoogheemraadschap van Delfland. 

Het belang van goede communicatie tussen markt en inkopers komt ook terug in het interview met waterschap Hunze en Aa’s. Het waterschap verlaagt de toetredingsdrempels voor kleinere bedrijven om in te schrijven bij aanbestedingen. 

Verder leest u in dit 4e magazine onder meer:

  • Gedeputeerde Harry van der Maas en unitmanager Inkoop Martin Scherpenisse van de provincie Zeeland vinden dat je als overheidsorganisatie echt impact kunt maken met behulp van MVOI
  • Tip van de regiomanagers: over het verbeteren van de samenwerking tussen de inkopers en contractmanagers
  • Uitleg van de term uitvoeringsvoorwaarden: hoe legt de aanbestedende dienst vast aan welke voorwaarden de uitvoering van de opdracht moet voldoen?

Subsidies voor verbetering van aanbestedingen

De gemeente Barneveld ontwikkelde haar methodiek met behulp van de subsidie die het programma Beter Aanbesteden in 2022 verstrekte. Op woensdag 6 december start de 3e ronde voor het aanvragen van subsidies voor het verbeteren van de aanbestedingspraktijk. Update 22 december: Het beschikbare budget voor deze subsidieregeling is inmiddels op.

Programma Beter Aanbesteden 

Dit magazine is ontwikkeld door Beter Aanbesteden, het vierjarige programma van ministerie van EZK, de VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo. Het doel van dit programma is het professionaliseren van de inkooppraktijk door het bevorderen van kennis, toepassing voor en dialoog tussen ondernemers en aanbestedende diensten.