De VNG krijgt veel vragen over de inschaling van griffiers. Aanleiding is een recente brief van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden en de Vereniging van Griffiers met advies aan werkgeverscommissies.

In de brief Advies waardering griffier (pdf, 125 kB) van 7 oktober wordt verwezen naar een advies van het VNG-bestuur aan de werkgeverscommissies. Dit advies luidt: 'Maak bij de functiewaardering gebruik van het generieke functieprofiel en zoek, naar analogie van hetgeen praktijk is bij inschaling van gemeentesecretarissen, aansluiting bij de inschaling van de burgemeester. De exacte inschaling is uiteraard een verantwoordelijkheid van de decentrale werkgeverscommissie'. Daarop volgt in de brief het specifieke advies 'om de griffier op -1 of -2 in te schalen ten opzichte van de burgemeester'. Dat laatste advies komt niet van de VNG, maar van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden en de Vereniging van Griffiers.

Griffiers en de Cao Gemeenten

We zien dat medewerkers van de griffie (inclusief de griffier) meestal onder de Cao Gemeenten vallen. De griffie is onderdeel van de gemeentelijke organisatie en de arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans dezelfde als die in de ambtelijke organisatie. Aangezien de griffie meestal de arbeidsvoorwaarden van de gemeente volgt, betekent dit dat zij meestal ook de functiewaarderingssystematiek van de gemeente volgen. 

Waardering van griffiersfunctie

De griffiersfunctie is niet in alle functiewaarderingssystemen (bijvoorbeeld HR21) opgenomen. De route naar een juiste inschaling loopt via de werkgeverscommissie en de gemeenteraad. Zij besluiten over het profiel en de werkzaamheden van de griffier. Het is dus aan de werkgeverscommissies om de werkzaamheden van de griffier goed te formuleren. En daarbij HR te betrekken zodat de inschaling past bij zwaarte van de beschreven functie.

De VNG heeft deze tekst afgestemd met de beroepsverenigingen om de verwarring op te heffen.