Vandaag spraken de leden hun steun uit voor de VNG-inzet voor een rechtvaardig, duurzaam en solide meerjarig financieel perspectief. De resolutie die de plannen daartoe beschrijft, werd tijdens de ALV aangenomen met 92%.  

In overleg met het kabinet wil de VNG komen tot een rechtvaardig, duurzaam en solide meerjarig financieel perspectief voor gemeenten. Daarbij moet helder worden dat de disbalans die vanaf 2026 ontstaat door de besluitvorming in de Voorjaarsnota niet zonder gevolgen kan blijven. Dat geldt voor de ambities van het kabinet, de uitvoering van wettelijke taken door gemeenten en de ambities van gemeenten. 

Inzet 

Meer specifiek zet de VNG, met betrekking tot het tekort van € 3 miljard dat vanaf 2026 ontstaat via het gemeentefonds, in op de volgende punten: 

  • Ophogen van het gemeentefonds en herstel van het accres vanaf 2026 

  • De opschalingskorting definitief te schrappen 

  • Een toereikende en stabiele indexering van het gemeentefonds om loon-, prijs- en volumeontwikkelingen op te kunnen vangen, inclusief de stijging van de zorgvraag 

Taken en middelen in balans 

Ter ondersteuning voor de gesprekken met het kabinet brengt de nieuwe Taskforce Taken en Middelen, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, de consequenties in beeld van het tekort in 2026. Ook komt de taskforce met voorstellen over de wijze waarop taken en middelen structureel in balans gebracht kunnen worden. Op de aankomende ALV worden deze voorstellen voorgelegd.  

Overige punten resolutie 

  • In lijn met het advies Elke regio telt (link), zal de VNG als uitgangspunt hanteren dat de investeringsstrategie van het rijk moet zorgen dat de brede welvaart in alle regio’s structureel bevorderd wordt.  

  • Nieuwe bestuurlijke akkoorden of vergelijkbare andere (tijdelijke) afspraken met het rijk leggen we, voorzien van een uitgebreide financiële toelichting, vooraf voor aan de leden.  

  • We gaan met de provinciale toezichthouders in gesprek over het financieel toezicht en het indienen van tekortbegrotingen voor de jaarschijven na 2025 

Moties Beesel en Leidschendam-Voorburg 

De VNG ontving vele signalen uit de achterban waarin in wisselende bewoordingen de zorgen werden geuit over de forse bezuinigingen vanaf 2026. Om een duidelijk en krachtig signaal af te geven, diende de gemeente Beesel een brede motie in. De motie van de gemeente Leidschendam-Voorburg ging specifiek in op de afschaffing van de opschalingskorting. Beide moties werden aangenomen (Beesel: 94% en Leidschendam-Voorburg: 92%). 

Meer informatie