Morgen (zaterdag 1 juni) openen de online 'stembussen' voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024! Iedereen kan gemeenten inhoudelijk op hun toegankelijkheid beoordelen. Elke gemeente doet automatisch mee omdat immers elke inwoner mee moet kunnen doen in de samenleving. 

Oproep en regels

Onze oproep is dan ook: 'Doe mee aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024! Beoordeel van 1 tot en met 30 juni in de 1e ronde je eigen gemeente via www.vng.nl/verkiezing'. Hier zijn ook de regels voor deze ronde te vinden, zoals: je mag meer dan 1 gemeente beoordelen (bijvoorbeeld de gemeente waar je woont en de gemeente waar je werkt) maar je mag een gemeente niet meer dan 1 keer beoordelen.

Vervolg en einduitslag

De 10 gemeenten met de hoogste gemiddelde beoordeling gaan door naar de halve finale. De uiteindelijke winnaars maken we bekend in de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 12 oktober).

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing geeft gemeenten inzicht in hoe inwoners de toegankelijkheid van uw gemeente ervaren. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Het levert motiverende complimenten en concrete handvatten op om mee aan de slag te gaan. De VNG zet de verkiezing ook in als middel om samenwerking en kennisdeling over toegankelijkheid nog meer te stimuleren.

Verkiezingspakket voor gemeenten

Voor gemeenten is de 1e stap naar winst om zoveel mogelijk goede beoordelingen te krijgen in ronde 1. Hoe meer mensen hun mening laten horen, hoe waardevoller de input wordt. Het helpt als u actief oproept om uw gemeente te beoordelen. Download daarom het verkiezingspakket van de website www.vng.nl/verkiezing