Een hoge Oekraïense delegatie roept Nederlandse gemeenten op tot samenwerking met Oekraïense gemeenten. Daarbij kunnen de VNG en de Oekraïense vereniging van gemeenten (AUC) een verbindende en coördinerende rol spelen.

De oproep werd gedaan door de Oekraïense vice-premier en minister van Economische Zaken, Yulia Svyrydenko, en de speciaal gezant voor Nederland en eerste vice-minister voor Buitenlandse Zaken, Emine Dzhaparova, bij hun bezoek aan de VNG op vrijdag 18 juni. 

Stedenbanden of netwerkaanpak

De delegatie benadrukte het belang van directe partnerschappen tussen gemeenten in Oekraïne en Nederland. Die drukken de verbondenheid van Nederland met Oekraïne uit en geven politiek gewicht aan de relatie tussen beide landen.

In zijn reactie sprak VNG-voorzitter Jan van Zanen zijn herhaalde steun uit voor Oekraïne en bood aan dat de VNG een actieve en faciliterende rol kan vervullen in de samenwerking op gemeentelijk niveau. Hij plaatste daarbij, ook op basis van ontvangen vragen van Nederlandse gemeenten, de kanttekening dat 1-op-1 partnerschappen niet altijd haalbaar en misschien ook niet altijd het meest effectief zijn. De VNG is in direct contact met de Association of Ukrainian Cities (AUC) en in samenwerking met Oekraïense experts bezig uit te werken hoe Nederlandse gemeenten gezamenlijk kunnen bijdragen aan de wederopbouw in Oekraïne.

Jan van Zanen met de 2 leden van de Oekraïense delegatie

Jan van Zanen met Emine Dzhaparova (links) en Yulia Svyrydenko (rechts). Naast Jan van Zanen namen ook Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, Maksym Kononenko, ambassadeur van Oekraïne, Arthur Wiggers, plaatsvervangend directeur van VNG International, en Thymen Ballering, projectleider bij VNG International, deel aan het gesprek.

Steun van Buitenlandse Zaken

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken juicht de bereidheid van Nederlandse gemeenten om bij te dragen aan de wederopbouw in Oekraïne toe. Ook het ministerie benadrukt daarbij het belang van onderlinge coördinatie en afstemming met andere partijen, zoals het bedrijfsleven. Om de VNG in staat te stellen haar rol hierin te spelen, heeft het ministerie ermee ingestemd dat de VNG hiervoor voorlopig middelen gebruikt uit het door Buitenlandse Zaken gefinancierde programma Sustainable Development for Local Government (SDLG).

Meer informatie