Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Zij hebben in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen. 

Norm bevordert toegankelijkheid

Oorzaken van ontoegankelijkheid zijn bijvoorbeeld drempels, ingangen met trappen, het afwezig zijn van liften, te nauwe doorgangen, afwezigheid van symbolen of goede bewegwijzering, toiletten die niet groot genoeg zijn of congreszalen die niet goed zijn uitgerust met voldoende faciliteiten voor minder mobiele mensen. De norm NEN 9120 voor de Toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen wil hier verandering in brengen en inclusiviteit bevorderen. 

De reikwijdte van deze (vrijwillige) norm omvat nieuwbouw van gebouwen en woningen en kan ook gebruikt worden voor renovaties, zoals projecten van woningcorporaties of overheden. De norm is een uitwerking van de Europese norm NEN-EN 17210:2021.

Doel: een algemeen aanvaarde norm

Het doel is tot een norm te komen die algemeen aanvaard wordt, zodat alle partijen deze norm kunnen gebruiken. Denk aan vastgoedeigenaren, architecten, opdrachtgevers en gebruikers van gebouwen. Eenduidigheid is een belangrijk aspect, zodat het voor bezoekers en gebruikers meteen duidelijk is wat ze kunnen verwachten van de toegankelijkheid van een gebouw.

Normontwerp open voor commentaar

Het normontwerp staat nu open voor commentaar. Belanghebbenden hebben tot en met 15 juli de tijd om hun commentaar in te dienen.