Er komt een ondersteuningsregeling voor overheidsorganisaties die moeite hebben om hun websites en apps toegankelijk te maken en zo te voldoen aan de verplichting van het besluit digitale toegankelijkheid. 

Om het proces van digitale toegankelijkheid bij overheidsinstellingen te versnellen, startte BZK het DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma (DT TOP). Het programma biedt een ondersteuningsregeling waar ook gemeenten ook gebruik van kunnen maken.   

Ondersteuning

Door de regeling kunnen gemeenten:

  • (Technische) trainingen, webinars en/of workshops volgen;
  • Gebruik maken van DigiToegankelijkheid Adviseurs of DigiToegankelijkheid Experts;
  • Delen en leren van elkaar;
    • Opstellen van een plan van aanpak en het uitvoeren van een impactanalyse.
    • Op www.digitoegankelijk.nl komt naast de huidige informatie en nieuwsberichten een kennisbank, een of meer communities en een helpdesk.

De eerste trainingen zijn begin december al over de digitale toegankelijkheid van mobiele apps. De trainingen zijn bedoeld voor leveranciers/ontwikkelaars van apps en voor medewerkers van gemeenten (en andere overheden) die betrokken zijn bij het beheer van mobiele apps of daar opdrachten toe geven.

Het programma maakt afspraken met de belangrijkste leveranciers van websites en apps bij de overheid om hun technische oplossingen beter toegankelijk te maken.

Dashboard en toezicht

Daarnaast werkt het programma aan toezicht op naleving van de wettelijke eisen. Hiervoor wordt een dashboard ontwikkeld waarmee een organisatie inzicht krijgt in de stand van zaken van toegankelijkheid van al haar digitale kanalen. Bovendien werkt het programma aan een centrale toezichtsfunctie waarmee het ook mogelijk wordt om handhavend op te treden. 

Samenwerking met VNG Aanjaagteam

Het VNG Aanjaagteam digitale toegankelijkheid stimuleert sinds maart 2021 gemeenten om te voldoen aan de verplichting rond digitale toegankelijkheid. Het Aanjaagteam beheert een actief forum over digitale toegankelijkheid en publiceert op een centrale plek praktische instrumenten en handreikingen. 

De rol van DT TOP is breder. Zij zet zich in voor alle (ongeveer 1.350) overheidsinstanties. Het programma is een aanvulling op reeds bestaande initiatieven rond digitale toegankelijkheid binnen de overheid (Digitoegankelijk expertisecentrum, Gebruiker Centraal) en werkt daarmee samen.

Achtergrond

In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites en (mobiele) applicaties (apps). Op 1 juli 2018 trad daarom het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid in werking. Hierin is geregeld dat websites en (mobiele) apps van de overheid toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

In 9 van de 10 gevallen is deze toegankelijkheid echter nog steeds niet gerealiseerd. Sinds 23 september 2020 zijn overheidsinstellingen bovendien verplicht om voor al hun websites een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Voor apps geldt deze verplichting vanaf 23 juni 2021. En ook hier blijven overheidsinstellingen achter. Voor naar schatting de helft van deze digitale kanalen is nog geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.

Meer informatie 

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd zijn in de ondersteuningsregeling, dan kunt u dit laten weten via DigiToegankelijk-ondersteuning@ictu.nl