Deze week is de nieuwe versie van het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk Afval (VANG-HHA) gepubliceerd. Een belangrijke focus hierin is het verbeteren van de ingezamelde deelstromen. Via het programma krijgen gemeenten kennis en ondersteuning aangeboden.

Sinds de start van VANG-HHA in 2015 helpt het programma gemeenten bij het gescheiden inzamelen van afval. Want door efficiënte afvalscheiding verdwijnen waardevolle grondstoffen niet nodeloos in de verbrandingsoven en dragen we bij aan de circulaire economie. 

Verbeteren deelstromen

Het Uitvoeringsprogramma VANG-HHA richt zich in de komende jaren niet alleen op het nog beter scheiden van restafval, maar ook op het verbeteren van de ingezamelde deelstromen. Door vervuiling en de aanwezigheid van stoorstoffen gaat er tijdens de recycling te veel waardevol materiaal verloren. 

Via het Uitvoeringsprogramma VANG-HHA krijgen gemeenten algemene en specifieke kennis en ondersteuning aangeboden. De algemene ondersteuning is gericht op integrale strategieën en systemen van afvalinzameling en op communicatie met inwoners. De specifieke ondersteuning is gericht op materiaalstromen zoals gft-afval, PMD, textiel en oud papier en karton.

Meer informatie