‘Samen bereiken we meer’, zo heet het nieuwe meerjarenbeleidsplan van het College voor Arbeidszaken (CvA). Het college wil hiermee benadrukken dat gemeenten weliswaar verschillend zijn maar samen aan de lat staan voor goed werkgeverschap zodat huidige en nieuw te werven werknemers graag in onze sector werken.

In het CvA-beleidsplan 2023-2026 (pdf, 403 kB) beschrijft het college op hoofdlijnen hoe zij van 2023 tot en met 2026 invulling geeft aan haar taken. Dat is een lange periode, maar het laat ook ruimte om buiten de benoemde aandachtsgebieden activiteiten te ontplooien voor toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen.

Thema’s beleidsplan

Het beleidsplan kent de volgende thema’s:

  • arbeidsvoorwaarden van de gemeentelijke sector
  • arbeidsvoorwaarden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • gemeentelijke arbeidsmarkt en personeelskrapte
  • kwaliteit van het ambt
  • pensioen
  • arbeidsomstandigheden

Elk thema heeft een vaste opbouw met een beschrijving van de achtergrond, waar staan we nu en wat heeft de komende periode prioriteit nodig?

Over het College voor Arbeidszaken

Het College voor Arbeidszaken is de werkgeversorganisatie voor Nederlandse gemeenten. Ze houdt zich bezig met alle aspecten van werken bij een gemeente. Zo sluit het CvA met de vakbonden de cao's af in de gemeentelijke sector, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het college spreekt de pensioenregelingen ABP en PWRI af, en voert hierover voor het Appa de discussie met het ministerie van BZK voor politiek ambtsdragers. Ook ondersteunt ze gemeenten bij verschillende arbeidsmarktvraagstukken.