Een maand na de aardbeving bezocht een delegatie van VNG International met burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en locoburgemeester Sofyan Mbarki (Amsterdam) de getroffen gebieden in Marokko. Met onze Marokkaanse zustervereniging AMPCC beoordelen we momenteel wat de herstelbehoeften zijn.

Op 11 en 12 oktober vond het bezoek plaats in de stad Marrakech en provincie Al Haouz. Aboutaleb overhandigde namens de Nederlandse gemeenten een brief van betrokkenheid aan Mounir Laymouri, voorzitter van de AMPCC en burgemeester van Tanger. 

€ 3,7 miljoen gedoneerd

37 gemeenten doneerden bij elkaar € 3,7 miljoen aan het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering. Dit bedrag gaat naar gemeentelijke wederopbouwprojecten in de getroffen gebieden. Met het bezoek konden we potentiële interventiegebieden definiëren waar onze bijdrage van toegevoegde waarde is. We doen dit in nauwe samenwerking met de lokale Marokkaanse autoriteiten.

Herstelwerkzaamheden

Het herstel van een deel van de oude medina van Marrakech was onderwerp van gesprek. Ook ging de aandacht uit naar de kwetsbare dorpen rond Marrakech, waar de schade enorm is. De nadruk ligt op: 

  • het beheer en recyclen van bouwafval;
  • waterbeheer;
  • basisvoorzieningen in de buurt;
  • autonomie voor vrouwen, omdat veel vrouwen hun inkomen uit kleine bedrijfjes verloren.

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de noodhulpfase, hebben we contact met het Rode Kruis om de mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

Betrokkenheid Nederlandse gemeenten

Met een groep hooggekwalificeerde deskundigen uit Marokko werkt VNG International in overleg met de Marokkaanse partners aan een projectdocument. Op 24 oktober vindt een debriefing plaats met de Nederlandse gemeenten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Neila.Akrimi@vng.nl