De burgemeester van Melitopol en 2 Oekraïense parlementariërs bezochten Nederland op 21 april. Namens de ambassade van Oekraïne werd bij de VNG een ontmoeting georganiseerd tussen Nederlandse burgemeesters en wethouders en de Oekraïense delegatie om na te denken over de wederopbouw van Oekraïne.

Doel van bezoek Oekraïense delegatie

Burgemeester Ivan Fedorov van Melitopol werd op 11 maart door het Russische leger gevangengenomen tijdens een inval in Melitopol. Hij werd op 16 maart vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil en nam nu deel aan het bezoek. De delegatie bestond verder uit de parlementsleden Maria Mezentseva en Olena Khomenko. Doel van hun bezoek was informatie te geven over de huidige veiligheidssituatie in Oekraïne, strafrechtelijke acties van het Russische leger in de tijdelijk bezette gebieden, de economische en humanitaire gevolgen van de Russische agressie, en plannen voor het herstel van regio's in Oekraïne.

Samenkomst lokale bestuurders bij de VNG

Op 20 april is, op initiatief van VNG International, een eerste gesprek gehouden met diverse gemeentelijke experts, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Kyyiv, de Oekraïense ambassade in Den Haag en de Vereniging van Oekraïense Gemeenten over de wederopbouw van Oekraïense steden en gebieden. De ontmoeting een dag later met de Oekraïense delegatie onderstreept dat wij, lokale bestuurders van Nederland, bruggen willen blijven bouwen door te luisteren naar de zorgen van de delegatie en de behoeften van hun steden. 

Er werd gesproken over activiteiten en twinning-programma’s tussen Nederlandse en Oekraïense gemeenten, en partnerschappen van stad tot stad werden genoemd als mogelijke manier om het bouwen aan een nieuw Oekraïne te ondersteunen. De VNG gaat dit in overleg met Nederlandse en Oekraïense gemeenten uitwerken.

Oproep Zelensky aan Nederlands parlement

Met deze partnerschappen kunnen we gehoor geven aan de oproep van president Zelensky om stedenbanden aan te gaan met de Oekraïense steden. In zijn toespraak tot het Nederlandse parlement eind maart riep hij ons allen op – niet alleen in Oekraïne, maar ook in Nederland – om na te denken over de wederopbouw van Oekraïne, zodat heel Europa kan terugkeren naar een vreedzaam leven. 

Aan de ontmoeting met de Oekraïense delegatie namen, naast het bestuur van het VNG-fonds, (oud-)bestuurders deel van Den Haag, Groningen, Breda, Schouwen Duiveland, Arnhem, Oosterhout, Amersfoort, Utrecht, Nijmegen en Helmond. 

Groepsfoto van de Oekraïense delegatie en de Nederlandse bestuurders met de Oekraïense vlag

De burgemeester van Melitopol, Ivan Fedorov, overhandigt de Oekraïense vlag aan de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen.