Gemeenten kunnen hulp bieden aan kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, als het gaat om de veiligheid en de beveiliging van hun woning. Ze hebben hier diverse mogelijkheden voor.

Een gemeente werkt bijvoorbeeld samen met woningbouwcorporaties om er voor te zorgen dat oude sloten worden vervangen voor nieuwe gecertificeerde sloten.

Subsidiemogelijkheden

Een ander voorbeeld is Amstelveen: de gemeente steunt met een subsidie een lokaal initiatief (klussendienst) voor het uitvoeren van veiligheidschecks bij mensen thuis. Bij kwetsbare inwoners wordt in kaart gebracht waar verbetering nodig is en via de (vrijwillige) klussendienst kan men hulp krijgen bij het aanbrengen van de voorzieningen. Gemeenten kunnen ook een tegemoetkoming in de kosten geven aan kwetsbare inwoners die hun huis beveiligen (vaak dan wel volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen). Dit is interessant gelet op het preventief effect van maatregelen zoals het aanbrengen van goede sloten of andere elementen van het keurmerk.

Ondersteuning bij aanpak

We wijzen u op deze mogelijkheden in het kader van de nationale aandacht voor woninginbraken rondom de zomerperiode. Wilt u weten hoe u dit kunt aanpakken, neem dan contact op met het ministerie van Justitie en Veiligheid via m.aarts@minjenv.nl. In overleg met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wordt bekeken hoe u hierbij kan worden ondersteund.

Meer informatie