De VNG Model Marktverordening is aangepast aan de eisen die voortvloeien uit de Europese Dienstenrichtlijn en de Dienstenwet. De meest relevante verandering is de duur van de vergunning voor een vaste standplaats.

Na de inwerkingtreding van de Europese Dienstenrichtlijn en de implementatie daarvan in de Nederlandse Dienstenwet is duidelijk geworden dat ook vergunningen om handel te drijven op de markt tot de zogenoemde schaarse vergunningen worden gerekend. Dat betekent dat deze vergunningen niet voor onbepaalde tijd mogen worden verleend, maar dat ze een ‘passende beperkte duur’ moeten hebben. Zo krijgen eventuele nieuwkomers de gelegenheid om ook toe te treden tot de markt.

Aanpassingen in de modelverordening

In de herziene Model Marktverordening geldt deze vergunning daarom voor bepaalde tijd (artikel 14). Ook zijn in de modelverordening 2 verdeelprocedures voor de vastestandplaatsvergunningen opgenomen, waaruit het college kan kiezen: selectie (artikel 9) of loting (artikel 10). Daarnaast is de mogelijkheid van verlenging van de vastestandplaatsvergunning (artikel 8) toegevoegd, voor de situatie waarin er geen nieuwkomers zijn met interesse in een beschikbaar gekomen vergunning.

Meer informatie 

De geconsolideerde teksten van de VNG modellen (met de bijbehorende toelichtingen) zijn te raadplegen via de Kennisbank Decentrale Regelgeving (decentraleregelgeving.nl). De VNG modelverordeningen (zonder de toelichtingen) staan ook in Modellen Decentrale Regelgeving (overheid.nl).