De uitvoerbaarheid van beleid voor gemeenten ‘kreeg de afgelopen jaren onvoldoende aandacht’. Dat erkent minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken in een interview met VNG Magazine. Ze wil daarom werken aan een verbeterde samenwerking tussen rijk en gemeenten.

De minister bracht onlangs de actieagenda Sterk Bestuur naar buiten. Daarin doet ze voorstellen om de verhoudingen te verbeteren tussen enerzijds het rijk en anderzijds de decentrale overheden. Met de agenda komt Bruins Slot gedeeltelijk tegemoet aan de wensen van gemeenten.

Bruins Slot: ‘Binnen het rijk is het besef gegroeid dat we in goed overleg met gemeenten, waterschappen en provincies moeten komen tot uitvoerbaar beleid. Dat betekent dat bevoegdheden, middelen en financiën met elkaar in balans moeten zijn. We hebben de afgelopen jaren gezien dat dit evenwicht er niet is, in de jeugdzorg bijvoorbeeld, maar ook bij andere opgaven.’ 

De VNG had in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2 jaar geleden een aantal wensen op tafel gelegd. Deze werden gevat in de Wet decentraal bestuur. Een aantal van die wensen neemt de minister niet over, zoals een permanente vorm van geschillenbeslechting. Voorzitter Liesbeth Spies van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid zei daarom eerder dat ze ‘voorzichtig optimistisch’ is, maar op twee punten ‘een beetje teleurgesteld’. Zo is er naast het ontbreken van de geschillenbeslechting ook nog geen duidelijkheid over de financiën na 2026.

De minister noemt het ‘echt noodzakelijk’ om te werken aan de structurele financiën na 2026. In mei moet er meer duidelijkheid komen over de koers.

Redactie VNG Magazine