Tijdens het congres ‘Arbeidsmigratie In Goede Banen’ ontving demissionair minister van Gennip de eerste versie van de handreiking effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid. De effectrapportage is een van de 50 aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming Arbeidsmigranten.

De handreiking ondersteunt gemeenten in hun taak om adequaat en vroegtijdig te kunnen anticiperen op de huisvestingsvraag van arbeidsmigranten bij nieuwe grootschalige bedrijfsvestigingen. 

Vanuit de praktijk opgebouwd

We hebben de handreiking vanuit de praktijk opgebouwd samen met de gemeenten Barneveld, Hollands Kroon, Horst aan de Maas, Meierijstad, Rotterdam en Zuidplas. De handreiking bevat handvatten om als gemeente de inzet van het aantal arbeidsmigranten bij bedrijfsvestiging (of grootschalige uitbreiding) inzichtelijk te maken. En potentiële knelpunten op het gebied van huisvesting eerder te onderkennen en mee te laten wegen in de besluitvorming.  

Rol voor zowel overheid als bedrijfsleven

Zowel overheid als bedrijfsleven hebben in een belangrijke rol te vervullen. De huisvesting van arbeidsmigranten is een taak van werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters. Tegelijkertijd is het ruimtelijk faciliteren van huisvesting een gemeentelijke taak. Bovendien hebben werkgevers ook baat bij goede huisvesting voor hun werknemers. Op deze manier kunnen werkgevers ervoor zorgen dat zij goede werknemers aan zich kunnen verbinden en zorgen zij voor continuïteit in het bedrijf. Dit vraagt in sommige gevallen wel een andere manier van samenwerken.  

Handvatten bij het maken van weloverwogen beslissingen

De handreiking is door Martijn Balster, wethouder gemeente Den Haag en voorzitter Bestuurlijke Klankbordgroep Arbeidsmigranten VNG, en Rian van Dam, burgemeester van pilotgemeente Hollands Kroon, overhandigd aan demissionair minister Karien van Gennip. ‘De effectrapportage is voor mij een cruciale aanbeveling van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten om grip op migratie te krijgen’, aldus Van Gennip. ‘Dit instrument maakt de effecten op de huisvestingsbehoefte van arbeidsmigranten vroegtijdig inzichtelijk bij vestiging, verplaatsing of uitbreiding van grootschalige bedrijven. Gemeenten kunnen zo weloverwogen besluiten of nieuwe bedrijvigheid past en afspraken maken met bedrijven over de benodigde huisvesting van arbeidsmigranten. Op deze manier kunnen we arbeidsmigratie beter laten aansluiten op de lokale draagkracht van gemeenten en kunnen misstanden worden tegengegaan. Ik ben blij dat met deze handreiking gemeenten straks zelf aan de slag kunnen’.

Gemeenten moeten zelf aan de slag

De handreiking bevat 2 instrumenten om de effecten van bedrijfsvestigingen inzichtelijk te maken:

  • De gespreksleidraad, welke gemeenten in staat stelt het constructieve gesprek aan te gaan met ondernemers
  • De lijst met referentieobjecten, welke een beeld geven van het aantal arbeidsmigranten dat in verschillende bedrijven in de sectoren land- en tuinbouw, logistiek, metaal en voeding werkzaam is.

Hierdoor ontstaat een beter begrip van de diversiteit van verschillende sectoren en bedrijven en kan het gesprek met het bedrijfsleven beter voorbereid worden. Ook is bij de pilotgemeenten opgehaald welke (juridische) instrumenten zij nu tot hun beschikking hebben om te sturen op bedrijfsvestiging enerzijds en huisvesting anderzijds.

De handreiking geeft gemeenten de middelen om zelf inzicht te krijgen in hoeveel arbeidsmigranten een bedrijfsvestiging of -uitbreiding potentieel met zich meeneemt en wat het effect hiervan is op de huisvestingsbehoefte. Wat gemeenten vervolgens besluiten met deze informatie te doen, ligt bij de gemeenten zelf.  

Meer informatie

Bekijk ook de video met een korte uitleg over de handreiking effectrapportage nieuwe bedrijvigheid: