Morgen spreekt de VNG met het rijk over de contourennotitie voor de Nota Ruimte. Die nota wordt het nieuwe vertrekpunt voor wet- en regelgeving in het ruimtelijk domein. Daarbij wil het rijk meer regie nemen. We dringen er bij het rijk op aan om dan ook daadwerkelijk keuzes te maken om stilstand te voorkomen.

Gemeenten kunnen nog input leveren

Uiteindelijk moet de nota een samenhangende visie op de leefomgeving worden. Die omvat keuzes voor 2030, richtinggevende uitspraken voor 2050 en een doorkijk naar 2100. Daarbij is water en bodem sturend. Gemeenten moeten hiermee bij de ontwikkeling van hun ruimtelijk beleid rekening houden.

Andersom kunnen gemeenten nu nog input leveren voor de Nota Ruimte via de provinciale ruimtelijke voorstellen. De ruimtelijke voorstellen die de provincies eind dit jaar opleveren, vormen een belangrijke basis voor de Nota Ruimte.

Focus rijksregie

Het rijk kondigt in de contourennotitie aan te streven naar een eerlijke verdeling en aandacht voor heel Nederland. Ook wil het afwentelen naar andere regio’s voorkomen. Dat vinden we positief. De VNG blijft daarin vasthouden aan het uitgangspunt van de Code Interbestuurlijke Verhoudingen: ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’. 

Wat betreft de VNG moet rijksregie focussen op:

  • nationale belangen en zaken die het provinciale niveau overstijgen, zoals hoofdinfrastructuur voor verkeer, vervoer en energie
  • betere interdepartementale samenwerking

Nationale keuzes op hoofdlijnen

Gemeenten lopen in de ruimtelijke ontwikkeling dagelijks tegen conflicterende regels en ambities van het rijk aan. Bijvoorbeeld het stimuleren van langer thuis wonen tegenover een betere verdeling van de bestaande woonvoorraad en de woningbouwopgave. De praktijk en diverse rapporten wijzen uit dat niet alles overal kan, zoals natuurherstel en economische ontwikkelingen. Het is aan het rijk om met scherpe en structurerende keuzes te komen. Het gaat om politieke keuzes voor de verdeling van functies over de schaarse ruimte.

De VNG vindt dat op hoofdlijnen nationale keuzes nodig zijn over welke economie en industrie we waar willen huisvesten. Ook moeten de principes van ‘niet afwentelen’ en ‘brede welvaart’ veel dieper worden uitgedacht. Verder moet er voor alle regio’s economisch perspectief blijven. Op gebiedsniveau moet ruimte blijven om draagvlak te krijgen voor ontwikkelingen en om gestalte te geven aan de ‘ja, mits gedachte’ waarmee de Omgevingswet gemeenten uitdaagt om in eerste instantie mee te gaan in de wensen en ideeën van initiatiefnemers.

De minister beoogt de contourennotitie vrijdag 29 september in de ministerraad te bespreken en maandag 2 oktober toe te sturen aan de Tweede Kamer.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Eerder reageerde de VNG op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (pdf, 181 kB) voor de MER. Die beschrijft waarnaar gekeken zal worden in het onderzoek naar mogelijke effecten van keuzes op het milieu en andere aspecten van de leefomgeving. 

Meer informatie