Tijdens de 42e zitting van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa werd onder andere gesproken over de oorlog in Oekraïne, nepnieuws en deliberatieve democratie. In de debatten kwamen verschillende Nederlandse lokale bestuurders aan het woord.

Verklaring Oekraïne aangenomen

Het Congres heeft een verklaring aangenomen over de situatie in Oekraïne. De burgemeester van Kiev en de burgemeester van Mykolaiv spraken de congresleden toe en riepen op om Oekraïne én de democratische waarden van Europa te beschermen. De congresvoorzitter, Leen Verbeek, prees bij de opening de rol van lokale en regionale gekozen vertegenwoordigers en ambtenaren, die in de frontlinie staan bij het waarborgen van veiligheid en essentiële dienstverlening aan hun burgers. Namens de Nederlandse delegatie sprak Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg, zijn steun uit aan de lokale bestuurders in Oekraïne.

Nepnieuws, bedreigingen en geweld

Wilma Delissen, burgemeester van Peel en Maas, trad in het Congres op als rapporteur voor het onderwerp ‘fake news en hate speech’ en de invloed daarvan op lokale bestuurders. De komende periode zal een rapport met aanbevelingen worden opgesteld. Een onderzoek naar het fenomeen is zojuist afgerond op basis van een gezamenlijk onderzoeksproject van 5 universiteiten, ondersteund door het Congres.

Kinderen en de SDG’s

Het Congres hield ook een debat over het betrekken van kinderen bij duurzame ontwikkeling. Onder leiding van de Nederlandse rapporteur Brigitte van den Berg, wethouder in Beverwijk, werden richtlijnen ontwikkeld voor lokale en regionale autoriteiten om kinderen bewust te maken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). Als voorbeeld is een publicatie voor kinderen opgesteld.

Deliberatieve democratie

Deliberatieve democratie is een vorm van publieke besluitvorming waarin informatievergaring, overleg en de uitwisseling van argumenten centraal staan. Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, bracht in het debat het belang van digitale deliberatieve democratie in. Hij benadrukte het belang van E-democracy als aanvulling op de representatieve democratie en ter versterking daarvan. 

Turkije en Verenigd Koninkrijk

Brigitte van den Berg sprak haar zorgen uit over de hoge mate van centralisatie van het overheidsbestuur in Turkije. Lokale overheden hebben weinig zeggenschap over het eigen personeelsbeleid, er is beperkte financiële autonomie en er is sprake van nationale overregulering die de dagelijkse activiteiten van lokale overheden bemoeilijken. Jongerenvertegenwoordiger Daniel Spierings sprak zijn zorgen over het massale ontslag van burgemeesters van de oppositiepartij.

Axel Boomgaars voerde het woord over de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Hij vroeg aandacht voor de gevolgen van de Brexit. Door Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk een aantal bevoegdheden overgenomen van de Europese Unie. Het is nog onduidelijk hoe het VK omgaat met de decentralisatie van die bevoegdheden. 

Meer informatie