De Leidraad invordering rijk wijzigde eind 2022 op een aantal punten.

Deze wijziging is aanleiding om ook de Model Leidraad Invordering gemeentelijke belastingen aan te passen. Zie voor meer informatie bijgaand bericht Wijzigingen Modelverordeningen gemeentelijke belastingen | VNG 

Een belangrijke wijziging in de Leidraad van het rijk geeft gemeenten (in de rol van beslaglegger) de mogelijkheid om bij invordering van belastingschulden bij AOW-ers de maximaal toegestane beslagvrije voet te hanteren. (artikel 19.3.9) 

Het is (vooralsnog) niet mogelijk om met de huidige BVV-rekentool uitvoering te geven aan dit artikel. Een mogelijk alternatief om AOW-ers tegemoet te komen, is om de beschikbare afloscapaciteit niet volledig te benutten. De beslaglegger gaat dan uit van een afloscapaciteit van het netto-inkomen minus de maximale beslagvrije voet. Als de afloscapaciteit negatief is, dan kan ervoor gekozen worden geen beslag te leggen.  

Naar aanleiding van het genoemde artikel hebben we twee nieuwe Q&A's (vraag 3.27 en 3.28) toegevoegd aan de Q&A Wvbvv. In Q&A 3.28 laten we met twee fictieve voorbeelden zien hoe de BVV dan berekend wordt.