Op dinsdag 7 februari is het Tijdelijk Noodfonds Energie gelanceerd. De rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Het Noodfonds is een aanvulling op bestaande maatregelen zoals het prijsplafond en de energietoeslag.

Over het Noodfonds

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, SchuldenlabNL en de Nederlandse Schuldhulproute. Het Noodfonds kan inwoners ondersteunen die de energierekening niet (meer) kunnen betalen. Waarbij het inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- Voor deze huishoudens betaalt het Noodfonds een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds maakt de bijdrage over aan de energieleverancier en het wordt verrekend met de maandelijkse voorschotnota.

Volledig zelfstandig digitaal proces

Inwoners die in aanmerking komen voor steun uit het Noodfonds kunnen het proces voor hun aanvraag zelfstandig, digitaal doorlopen. Het Noodfonds Energie is onderdeel van de Energieroute van Geldfit, de gids die mensen helpt om de kosten voor energie beheersbaar te houden.

Gemeenten

Gemeenten kunnen inwoners verwijzen naar het Noodfonds door proactief informatie over het Noodfonds te delen. Inwoners kunnen het aanvraagproces zelf doorlopen. Voor inwoners die hulp nodig hebben bij het aanvraagproces is er een telefonische hulplijn beschikbaar. Als inwoners meer hulp nodig hebben dan kan Geldfit verwijzen naar lokale ondersteuning. Geldfit heeft alle gemeenten benaderd met het verzoek om gegevens te delen waarnaar verwezen kan worden verwezen, dit kan per gemeente verschillen. Mocht u nog geen organisatie hebben doorgegeven, dan kan dat alsnog via de link onderaan dit bericht.

Digitaal vragenuur: donderdag 9 februari 16.00 - 17.00u

Aanvullend op de lancering organiseren Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Tijdelijk Noodfonds Energie morgen, donderdag 9 februari van 16.00uur-17.00, uur een online vragenuur. De link hiervoor staat onderaan dit bericht. 

Structurele maatregelen

De VNG zet in op het realiseren van bestaanszekerheid voor alle inwoners. Bestaanszekerheid is nodig om armoede en schulden te voorkomen en de inwoners die al financiële problemen hebben een duurzame oplossing te kunnen bieden. Voor 2023 zijn met de koopkrachtmaatregelen, de energietoeslag en het prijsplafond voor energiemaatregelen genomen om inwoners te compenseren. Dit zijn incidentele middelen en het is nog niet duidelijk wat er vanaf 2024 gaat gebeuren. De VNG benadrukt dat het van belang is dat het rijk hier nu al mee aan de slag gaat en tot structurele maatregelen komt. De VNG is niet direct betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van het Tijdelijk Noodfonds Energie. In het overleg met de initiatiefnemers heeft de VNG aangegeven dat de lancering en uitvoering van het Tijdelijk Noodfonds Energie zo min mogelijk druk mag leggen op de uitvoeringscapaciteit van gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het lokaal bieden van een effectief vangnet voor inwoners. Gemeenten kunnen in het ondersteuningsaanbod verwijzen naar het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het kan namelijk uitkomst bieden aan inwoners die moeite hebben om energienota te betalen.   

Meer informatie